FP och KD rök ihop om vårdnadsbidraget

Uppdaterad 2015-02-03 | Publicerad 2015-02-02

Jan Björklund (F) och Acko Ankarberg Johansson (KD) rök ihop i kvällens Aktuellt.

Frågan gällde vårdnadsbidraget - som blivit en vattendelare i Alliansen.

– Det finns en risk att allianssamarbetet blir som en groda som inte märker att vattnet börjar koka. Till slut dör den, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Folkpartiet meddelade i dag att man kommer rösta med regeringen för att slopa vårdnadsbidraget.

I och med beskedet går partiet emot Alliansens linje och i synnerhet Kristdemokraterna som håller vårdnadsbidraget som en hjärtefråga.

– Vårdnadsbidraget har blivit en fälla för lågutbildade invandrarkvinnor, som är överrepresenterade bland dem som får bidraget. Och det är i synnerhet den gruppen som skulle behöva komma in på arbetsmarknaden, sa Jan Björklund till Aftonbladet tidigare i dag.

I kvällens Aktuellt i SVT fick han mothugg av allianskollegan Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare för Kristdemokraterna.

– Jag är förvånad över att du gör det här till en integrationsfråga, säger hon i programmet.

"Det är dåligt"

Acko Ankarberg Johansson argumenterade att bland de utländska kvinnor som har möjlighet till vårdnadsbidrag är det sju procent som använder det.

– Det är riktigt. Men bland lågutbildade är det fler, svarade Jan Björklund.

Att FP nu överger Alliansens linje tycker Acko Ankarberg Johansson är olyckligt.

– Det är dåligt. Det hade varit bättre att ha en längre hållbarhet i sina löften, säger hon i Aktuellt.

Vårdnadsbidraget är en laddad och symbolisk fråga för båda partierna. Kristdemokraterna ser det som ett sätt att öka valfriheten för familjerna.

Jan Björklund betonar däremot att hans parti alltid varit emot det.

– Vi fick acceptera det när alliansregeringen bildades 2006. Ibland får man göra kompromisser, sa han till Aftonbladet i dag.

Precis vad S vill

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet tror inte att skiljelinjen i frågan om vårdnadsbidraget ensam hotar allianssamarbetet. Men uppkommer det fler olikheter kommer det börja hetta till.

– Det finns en risk att allianssamarbetet blir en groda som inte märker att vattnet börjar koka. Till slut dör den. Och om Alliansen har dött blir det en uppförsbacke att lappa ihop den till 2018, säger han.

FP:s beslut kan även öppna upp för de andra partierna att komma med utspel som går emot Allianssamarbetet, tror Peter Esaiasson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Det var det här som Socialdemokraterna räknade med skulle hända. Man hoppades på att det ska gå att regera med hoppande majoritet.