Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Större lönegap i M-kommuner

Publicerad 2014-07-03

Manar till bättring  Eva-Lis Sirén, lärarförbundets ordförande, vill se en förbättring. ”Det här visar att varken Socialdemokraterna eller Moderaterna kan slå sig för bröstet vad det gäller lärarlöner”, säger hon.

Moderaterna sågar Stefan Löfvens skolsatsning eftersom lärare tjänar mindre i S-kommuner.

Men lönegapet mellan lärare och övriga är betydligt större där Moderaterna styr. 

– I M-kommunerna lönar det sig sämst att vara lärare, säger Eva-Lis Sirén ordförande för Lärarförbundet.

Alliansen har flera gånger påpekat att lärare tjänar betydligt mindre i kommuner med Socialdemokratiskt styre. Senast Moderaternas skolpolitiska talesperson, Tomas Tobé, som i en debattartikel i SVD skrev att "socialdemokratiskt styrda kommuner tjänar 500 kronor mindre per månad än genomsnittet". Även Göran Hägglund har tidigare använt sig av siffran i debatter.

Siffrorna bygger på en undersökning från Lärarförbundet som jämfört lärares löner i Sveriges kommuner. Nu har förbundet tagit fram nya siffror - där man jämfört lärarnas löner med medellönen i kommunen.

"Moderaterna underbetalar lärare mest"

Enligt undersökningen är gapet betydligt större i M-kommuner jämfört med S-kommuner. I M-kommuner tjänar lärare i årskurs 1-6 i snitt 2 000 kronor mindre än medellönen. I S-kommuner är gapet 600 kronor.

Högstadielärare i M-kommuner tjänar 1300 kronor mindre än medelinkomsttagaren. I S-kommuner är siffran 200 kronor.

– Det här visar att varken Socialdemokraterna eller Moderaterna kan slå sig för bröstet vad det gäller lärarlöner. I båda fallen ligger de under kommunsnittet. Men Moderatkommunerna underbetalar lärarna mest, säger Eva-Lis Sirén ordförande för Lärarförbundet.

Mest intresserad av lönekuvertet

Hon fortsätter:

– Vårt råd till Fredrik Reinfeldt är att be sina kommunföreträdare att kavla upp ärmarna och ta tag i lärarlönerna. I M-kommunerna lönar det sig sämst att vara lärare.

Förklaringen till gapet är enligt Eva-Lis Sirén att lönerna generellt är högre i M-kommuner och att lärarlönerna inte hänger med de.

Tomas Tobé, Moderaternas skolpolitiska talesperson, säger att resultatet i mätningen hänger samman med att fler arbetar i M-kommuner. Men Lärarförbundet betonar att det är fel. Mätningen är nämligen gjord på de som har ett arbete.

– Jag konstaterar ändå att det är 500 kronor mer i lärarlön i Moderatledda kommuner jämfört med Socialdemokratiskt ledda. De allra flesta lärare är nog mest intresserad av vad man faktiskt får i lönekuvertet.

Eva-Lis Sirén säger att löneglappet innebär att lärare väljer andra jobb i kommuner där det lönar sig minst att vara lärare:

– Lärare är inte dummare än de förstår att det är värdet på pengarna som är det viktiga. När andra löner är relativt sett ännu högre så är som regel kostnaderna det också till exempel för boendet. Det är sådant som avgör om nya lärare ska lockas och de verksamma behållas och inte förloras till yrken som ger mycket bättre betalt.

Valåret 2014 |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln