Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Expert: En förlorarstämpel

Publicerad 2014-05-26

Moderaterna rasade rejält – partiet backade till drygt 13 procent.

Ett tungt nederlag, enligt experterna.

– Man har fått en förlorarstämpel, säger professor Marie Demker.

Stefan Dahlberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, kallar Moderaternas EU-valsresultat för ”den största skrällen”.

– 13 procent drygt, det är riktigt sorgligt för dem. Det har varit cementerat i svensk politik att S har varit störst och bland de borgerliga har M varit klart störst. Det här är jättelågt, säger han.

Richard Öhrvall, statsvetare vid Linköpings universitet, är inne på samma linje:

– M har gjort ett oväntat dåligt resultat även om opinionsmätningarna pekat mot ett sämre resultat än tidigare. Man har helt klart gjort ett sämre val än man själva väntat sig, kanske framför allt i Stockholm där det intressanta nu är att MP är klart största partiet.

Öhrvall påpekar att EU-valet skiljer sig från riksdagsvalet.

– På tisdag kommer SCB:s stora partisympatiundersökning, men fram till dess är det bråda dagar för spinndoktorer, säger han.

Professor Marie Demker tar upp att främst äldre röstar på M:

– Unga väljare och kvinnor har röstat på de partier som går framåt. M har inte kunnat följa upp den här trenden som råder: den frihetliga kulturliberala vågen som Miljöpartiet och Feministiskt initiativ ridit på, säger hon.

– Många röstar annorlunda i EU-valet. Men det här är ett tecken på att M inte uppfattas som ett parti i framgång. Man har fått en förlorarstämpel och det är tungt att ta med sig in i den nationella valrörelsen som kommer bli väldigt hård.

Följ ämnen i artikeln