Livstids fängelse för Politkovskajamordet

Publicerad 2014-06-09

Anna Politkovskaja 2003. Tre år senare sköts hon ihjäl i Moskva.

Livstids fängelse blir straffet för två av de fem männen som dömts för mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja 2006, uppger nyhetsbyrån AFP.

Fem personer dömdes i dag för det politiska mordet på den 48-åriga journalisten Anna Politkovskaja som var specialiserad på att avslöja statlig korruption och maktmissbruk. Hon sköts ihjäl i närheten av sin lägenhet i Moskva.

Det politiska mordet väckte stor uppmärksamhet internationellt för att det visade vad som kan hända Rysslands Kreml-kritiker.

En domstol i Moskva dömde på måndagen två av männen till livstids fängelse för mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja 2006, uppger bland annat den ryska tidningen the Moscow Times.

Långa fängelsestraff

Domaren gick med åklagarens krav på livstids fängelse för mannen som sköt ihjäl Politkovskaja, Rustam Makhmudow, och dennes släkting Lom-Ali Gaitukayev som har organiserat mordet.

Två av Machmudovs bröder får 12 respektive 14 års fängelse och en före detta polisman får 20 års fängelse för inblandning i mordet.

Anna Politkovskaja uppmärksammades särskilt för sin rapportering från kriget i Tjetjenien och den ryska statens övergrepp mot mänskliga rättigheter där.

ANNONS