Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Grisbonden: "Politiker leker med vår hälsa"

Publicerad 2014-05-20

Grisbonden Sven-Erik Johansson driver en gård dit veterinärer rest från Australien för att studera.

Han kämpar mot användningen av antibiotika och anser politikerna inte tar sitt ansvar.

– De skiter totalt i kvaliteten i upphandlingar, säger han.

Sven-Erik Johansson föder upp grisar på Nibble gård utanför Västerås.

På gården har man gjort vetenskapliga studier av nya typer av stallar, som publicerats i Svensk veterinärtidning. Johansson är en av dem som verkat för förbud mot tillväxtantibiotika.

– Det har fått en veterinär från Australien att resa hela vägen hit för att se hur vi löst frågan hur man föder upp grisar utan antibiotika.

Veterinär mordhotades

Australien är landet som ger mest antibiotika per kilo kött.

– Den veterinären hade varit i ett stall, fått ett skrubbsår som gav en så svår infektion av multiresistenta bakterier att läkarna rådde honom att amputera benen. Han lyckades stoppa infektionen med veterinärmedicin, och när han tillfrisknade lovade han sig själv att kämpa mot överanvändning av antibiotika. Han har blivit mordhotad av etablissemanget i Australien.

För en månad sedan kom ytterligare brev från Australien där en kollega som ville titta på Nibble gård.

Vad är det ni gör som de inte klarat av?

– Vi bestämde oss i början av 1980-talet. Det var vi bönder som bad politiker om att förbjuda användningen av antibiotika i förebyggande syfte. Vi har försökt lösa det här med avelsmetodik och har byggt unika stallar ur hanteringssynpunkt.

”Tar inte sitt ansvar”

– För att djur ska vara friska krävs bra luft, mat och skötsel. Det är ungefär som med barn: har du stora klasser, trångt, dåligt käk och dålig ventilation blir de sjuka och behöver antibiotika.

Han anser att det borde hända mer politiskt, och att beslut om köp av kött som producerats dåligt inte kan läggas på individer.

– Regeringen och beslutsfattarna tar inte sitt ansvar. Ta bara den offentlig upphandlingen: man skiter i kvaliteten och bryr sig bara om priset. Politiker och upphandlare inom offentliga sektorn tar inte sin uppgift på allvar. Man leker med vår hälsa.