Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

”Det verkar svårt med nytänkandet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-14

Skillnaden mellan partierna blev tydlig i kväll.

Det anser Eva Lindblad – dock saknade åtskilliga frågor i debatten.

Eva Lindblad, 50, arbetslös och aftonbladet.se:s politiska läsarkommentator.

Var det en bra duell – varför/varför inte?

– Den var ganska bra, skillnaderna partierna emellan var ännu mer tydliga i kvällens debatt, tyckte jag. Sämst var tjafset som uppstod kring huruvida sossarna hade ”fuskat med siffror” eller inte.

Efter söndagens debatt ville du se mer av professionalism och bättre debatteknik, blev det så i kväll?

– Nu har även Fredrik Reinfeldt lärt sig avbryta, så där var de lika. Men det blir lite skillnad när de bara är två som så att säga duellerar än när samtliga partiledare skall ge sin åsikt. Det blir spännande att se hur det blir i morgonens partiledardebatt.

Det här är statsministerkandidaterna inför nästa val. Vem kändes mest som en statsminister i den här duellen – och varför?

– Jag anser inte att någon av dem inger det förtroende jag skulle vilja se hos en statsminister. Han eller hon skall ju vara en stark ledarpersonlighet och det tycker inte jag att någon av dem är.

Vem var mest övertygande i sina argument? Vem vann?

– I kväll talade Mona Sahlin i alla fall lite mer om vad hon vill göra om hon vinner valet 2010, medan Fredrik Reinfeldt fortsatte på samma tema som i söndags kväll, nämligen det han kallar ”skattechocken”. Det kunde vara bättre, men jag anser trots allt att Mona Sahlin vann.

Vad måste de tänka på till riksdagsdebatten i morgon?

– Jag hoppas de pratar mer om vad de vill göra än om vad de har gjort. Det är vad som kommer att ske som är intressant, inte vad de gjort tidigare. Sen kan man ju önska få höra om lite nytänkande, men det verkar svårt.

Vilken/vilka frågor saknade du?

– Flera frågor. Skolan har ännu knappast nämnts, flyktingpolitiken nämndes något i förbigående. HUR ska man skapa fler jobb? Pensionärerna …