Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

EU: Flyktingkrisen upphäver svensk lag

Uppdaterad 2015-09-16 | Publicerad 2015-09-15

Flyktingar anländer till Malmö centralstation. Nu vill EU att Sverige ska bortse från upphandlingsregler, så att man snabbt kan få fram flyktingboenden.

Flyktingkrisen. EU-kommissionen vill att svenska myndigheter ska strunta i upphandlingsreglerna av asylboenden för att lösa flyktingkrisen. Än vet inte Migrationsverket hur det ska agera.

Just nu är tusentals platser på asylboenden frysta. Migrationsverket har beslutat vilka företag som ska driva dem. Men på grund av att andra företag, som förlorat upphandlingen, har överklagat myndighetens beslut kan asylboendena inte öppnas förrän tvisten är utredd.

Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket, säger att EU-kommissionen kom med beskedet under tisdagen, och att de stödjer förslaget.

– Man pekar med handen och säger att det finns utrymme i direktiven, att man ska använda dem, det är ett sätt att sänka ribban, säger Dan Sjöblom till Svenska Dagbladet.

En liknande situation kan uppstå när det sker allvarliga skogsbränder. Om en myndighet behöver släckningshelikoptrar ska de inte behöva gå igenom offentlig upphandling, säger Sjöblom.

För Migrationsverket kom beskedet som en nyhet. Därför kan de inte svara på hur de ska agera förrän de vet mer.

– Vi har inte blivit kontaktade utan fick veta om det här genom media. Det är absolut intressant information för oss eftersom behovet av asylboenden är väldigt stort. Vi ska kontakta Konkurrensverket så fort som möjligt för att reda ut det här, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket.

TT

Följ ämnen i artikeln