Rent hus för maktskifte

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-08-30

Maud Olofsson bjuder in till möte för att städa ut (s)

Brödet är bakat, gästsängarna är bäddade och den hyrda badtunnan är på plats.

Här, på Maud Olofssons gård i Högfors i Västerbotten, möts de borgerliga partiledarna i dag för att snacka ihop sig inför valrörelsen 2006.

Under ett dygn ska de fyra borgerliga partiledarna och deras partisekreterare bo tillsammans på Maud Olofssons gård i Högfors i Västerbotten.

Här ska de umgås under otvungna former – Maud Olofsson har satt upp både skogspromenader och musicerande på programmet – för att lära känna varandra. Maken Rolf har bakat hälsobröd och eleverna vid Robertsfors restaurangskola står för matlagningen.

Badkläder står också på partiledarnas packlista. Maud Olofsson har hyrt en stor badtunna och tanken är att alla gäster ska bada tillsammans i kväll.

Målet är maktskifte

Samtidigt som partiledarna ägnar sig åt varandra ska de lägga upp sin gemensamma strategi inför valet 2006.

Målet är ett maktskifte. Medlet: fördjupat samarbete kring borgerliga hjärtefrågor.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har redan aviserat att han vill se en borgerlig val-allians med arbetsgrupper kring sex särskilt angelägna frågor, bland annat företagande och rättstrygghet. Tanken är att gruppernas ordförande, tillsammans med de fyra partiledarna, ska bilda en slags skuggregering.

Men det är långt ifrån säkert att Reinfeldt får sin vilja igenom.

Partierna är visserligen överens om att det behövs samarbete. Enligt centerns partisekreterare Jöran Hägg-lund ser de borgerliga partierna just nu ut att kunna vara ”mer samspelta än någonsin tidigare”.

Ska dela rum

Men innan överläggningarna vid det olofssonska köksbordet är avklarade, vill ingen binda upp sig för hårt vid precis hur det borgerliga samarbetet ska se ut.

När de lämnar Högfors i morgon vet de förmodligen mycket mer. Både om det framtida samarbetet – och om varandra. Maud Olofsson har redan förvarnat partiledarna om att de kommer att få dela rum i gäststugan.

Så klappar partiernas hjärtan för de olika arbetsgrupperna

De fyra partierna kommer till köksbordet i Högfors med var sin agenda.

Aftonbladet har listat hur hårt partiernas hjärtan klappar för de arbetsgrupper som Fredrik Reinfeldt föreslagit.

Irene Beertema

ANNONS