Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Betfair gör inte ett skit”

Publicerad 2013-11-07

Betfair, som tjänade miljoner tack vare de grova bedrägerierna mot 86 bankkunder, vägrar i dag att kommentera fallet.

Fredrik har dömts till tre års fängelse och Swedbank har tvingats ersätta alla drabbade kunder.

– Kvar är då Betfair som inte gör ett skit utan bara håvar in pengar, säger Magnus Rydeving på organisationen Spelnykter.

Magnus Rydeving är expert på spelberoendefrågor.

Genom att ta procent på spelomsättningen tjänade Betfair mellan tre och fem miljoner kronor på Fredriks spel. Det gjordes aldrig någon säkerhetskontroll som satte stopp för det allt mer hejdlösa spelandet.

Fredrik stal som mest upp mot en miljon kronor i månaden från sina kunders konton och satsade på spel.

”Borde finnas spärr”

I stället för att göra kontrollfrågor kring hans spelbeteende, lockade Betfair honom med bonusar och bjudresor om han spelade mer.

– Det är klart att det kan finnas oljeshejker och andra som kan spela obegränsat, men det borde ändå finnas någon form av spärr, säger Swedbanks förre säkerhetschef Bertil Ellvén.

Enligt Fredrik hade Betfair full kontroll på hur mycket han spelade och när han gjorde ett uppehåll drev de på honom att spela igen.

”Jag ser att du är en flitig användare av vår mobilprodukt vilket är glädjande”, skrev hans egen kontaktperson på Betfair Therese ”Tess” Eriksson vid ett tillfälle.

En av de första Fredrik kontaktade efter att han åkt fast var Magnus Rydeving som är expert på spelberoendefrågor. Rydeving är mycket kritisk mot Betfairs ansvarslöshet.

– De borde betala tillbaka pengar, de har ju tjänat upp till fem miljoner på Fredrik. Det är pengar som de inte borde tjäna, de är ju stulna, det är Swedbanks pengar.

”Man eldar på”

Rydeving är upprörd över att Betfair kallar sig ett ansvarstagande spelföretag.

– Det man gör är precis tvärtom. Man eldar på och uppmuntrar Fredrik och sätter en key account manager på honom som naturligtvis har kännedom om hans spelbeteende. Någonstans tycker jag att man borde sätta ner foten och ställa lite frågor.

En av de som jobbar på Betfair är lobbyisten Erika Janson. Aftonbladet har tidigare granskat henne och hennes sambo moderaten Christoffer Fjellner som båda arbetar för att öppna upp spelmarknaden i Europa för nya aktörer.

I ett mejl till Fredriks ombud skriver Erika Janson att Betfair inte hade anledning att misstänka att pengarna han spelade för var ”stulna”.

– Det är ingenting jag pratar om, säger hon när Aftonbladet ringer upp.

Varken Fredriks personliga kontakt på Betfair Therese "Tess" Eriksson eller James Midner på företagets pressavdelning vill kommentera ärendet.