Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Vitbok om övergrepp mot romer

Publicerad 2014-03-25

Familjen Caroli som bodde i husvagn vid Isstadion i Stockholm 1965.

I dag presenterar regeringen sin vitbok om övergrepp och kränkningar av romer.

"På område efter område kan man se hur romer systematiskt behandlats som andra klassens människor", skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på DN Debatt.

Regeringens vitbok bygger på intervjuer med romer och resande samt på arkivmaterial och forskarstudier. Den pekar ut flera områden där romer systematiskt diskriminerats och presenteras i dag av integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på DN Debatt.

Motbevisar fördomar

Romer har ofta förvägrats både skolgång och bostad och har under hela seklet utsatts för omfattande registreringar. Romer förvägrades ofta bostad och i många kommuner kunde den som hyrde ut bostad till en rom få böta. Vitboken motbevisar alltså fördomen om att romer inte ville vara bofasta, skriver Ullenhag.

"Borde utrotas"

Till de mörkaste kapitlen hör tvångssteriliseringarna och de rasbiologiska kartläggningarna. När landets polismyndigheter beskrev romer under början av förra seklet användes ord som "fula" och "opålitliga". Slutsatsen från många polisdistrikt var att romerna var "fullständigt onyttiga människor" som borde "utrotas".