Därför går Lambertz från HD till Lagrådet

Publicerad 2013-12-01

Mitt under kritikstormen ska Göran Lambertz lämna Högsta domstolen.

Men att han går över till Lagrådet är naturligt, enligt HD:s ordförande Marianne Lundius.

– Det var hans tur i turordningen, säger hon till Aftonbladet.

Kritiken mot justiterådet Göran Lambertz har varit hårt efter hans uttalanden kring Quickskandalen.

Både politiker och domarkollegor har tyckt att han borde hållit sina åsikter för sig själva.

Efter Aftonbladets avslöjande om att han nu ska byta arbetsuppgifter och inleda sin tjänstgöring på Lagrådet kommer nu förklaringen till varför:

– Det är helt enkelt så att det finns ett Lagråd och det bemannas av personer från Högsta förvaltningsdomstolen och Högsta domstolen och dessutom två pensionerade ledamöter. Det går i turordningen efter ålder och nu var det Göran Lambertz tur, säger Marianne Lundius, ordförande i Högsta domstolen.

Tagit redan innan

Beslutet om att Lambertz den 9 december skulle tillträda Lagrådet var enligt Lundius taget redan innan kritikstormen mot den förre justitiekanslern.

Egentligen skulle han börjat på Lagrådet redan i augusti, men HD:s arbetsbelastning har under hösten varit för stor.

– Vi har i stället förordnat en extra pensionerad ledamot i stället för Göran i början av hösten, säger Lundius.

Göran Lambertz kommer sitta i Lagrådet till sista februari, men under tiden kommer han även att behöva döma vid HD-mål som han sedan tidigare tilldelats.

Detta inhopp i Lagrådet är tillfälligt, men den 1 september 2014 kommer Lambertz att inleda sin obligatoriska ettårssejour för att därefter återvända till Högsta domstolen.

Trots både intern och extern kritik mot honom har Marianne Lundius fortsatt förtroende för sitt justitieråd.

– Han är en alldeles utmärkt domare och jag vill inte recensera vad han sagt. Han har sin yttrandefrihet och det är inget som jag lägger mig i.

Hård kritik

Kritiken från domarväsendet har bland annat kommit från Anders Alenskär, ordförande för domstolssektionen i fackförbundet Jusek.

– Många av oss domare skäms för Göran Lambertz, sa han till Dagens Nyheter och fortsatte:

– Vi kan inte längre tiga och titta på när han fortsätter rasera förtroendet för Sveriges domarkår.

En sågning som Marianne Lundius tycker är ”bekymmersam”.

– Det är klart det är bekymmersamt om det här påverkar folk så att förtroendet för rättsväsendet och domstolarna minskar. Men jag kan inte säga mer om det, säger hon.

Utnämns av regeringen

Högsta domstolens 16 domare har titeln justitieråd.

De utnämns av regeringen efter ett öppet ansökningsförfarande.

Av de 16 justitieråden tjänstgör i regel två i Lag­rådet.

Justitieråden utses på livstid och för att de ska för­lora jobbet ska de ”genom brott eller grovt och upprepat åsidosättande av tjänsteåliggande ha visat sig uppenbart olämplig att inneha tjänsten”, enligt regerings­formen.

DETTA HAR HÄNT

26 november Göran Lambertz möter Leif GW Persson i en het debatt i SVT:s ”Veckans Brott”. Lambertz upprepar sin ståndpunkt att domarna mot Sture Bergwall inte är en rättskandal. GW svarar med att Lambertz tappat verklighetsförankringen och verkar galen.

28 november Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet och socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, kritiserar Göran Lambertz offentligt och ifrågasätter hans lämplighet som justitieråd. Lambertz går till motattack och menar att Johansson ”inte ska lägga sig i och ska veta sin plats som politiker”. Han får medhåll av flera andra ledande jurister.

Flera domarkollegor kritiserar Lambertz för hans agerande i Quickfallet. Samtidigt kallar ordföranden i Högsta domstolen, Marianne Lundius, in honom till ett samtal eftersom hon är ”bekymrad” över den senaste tidens storm kring honom.

30 november Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll vädjar till Lambertz att han ska ”hålla sina tankar för sig själv” i en privat mejlväxling som Aftonbladet tagit del av.