Missade cancer - skrev ut nässpray

Publicerad 2013-07-23

Jennifer, 23, fick fel diagnos på vårdcentralen: Nära dö av leukemi - tvingades ligga i respirator

”Tog mig inte på allvar” Jennifer Björk, 23, drabbades av enorm trötthet och sökte vård. Men läkaren tog inte ett enkelt blodprov - trots alla symptom på cancer. I dag är Jennifer nästan helt återställd, men behandlingen har gjort att hon kan ha problem att bli gravid. Hade cancern upptäckts i tid hade ägg kunnat räddas.

Läkaren skrev ut nässprej till Jennifer Björk, 23.

Hon hade leukemi.

– Det känns som att de inte tog mig på allvar eftersom jag var ung, säger hon.

Jennifer Björk är en stark tjej. Hon har tävlingsridit och tränar nu löpning och styrketräning. Men våren 2012 kände hon att något var fel.

En enorm trötthet slog till i kombination med en känsla av tryck i huvudet och hjärtklappning. Hon sökte hjälp på Hansa­hälsan i Visby men blev förvånad över resultatet.

– Läkaren skrev ut nässprej. Trots att jag inte var täppt i näsan, säger Jennifer.

Några veckor senare blev hon sämre och sökte hjälp igen. Denna gång bad hon om en annan läkare. Ett blodprov visade extremt lågt blodvärde.

Flögs med helikopter

Jennifer kördes till lasarettet i Visby och där fann man att hon hade akut myeloisk leukemi. Hon skickades med helikopter till Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Jag kan inte förstå varför den första läkaren inte tog ett blodprov. Jag hade alla symptom på cancer, säger Jennifer.

Nu kunde hon börja sin kamp mot cancern.

Efter tredje cellgifts­behandlingen var hjärtat så svagt att hon kopplades till en respirator. Jennifer återhämtade sig och efter en benmärgstransplantation under hösten är hon nästan återställd.

Besk eftersmak

Men sjukdomen har gett en besk eftersmak. Cell­gifterna har drastiskt minskat chansen att bli gravid.

– Det är det värsta. Om jag hade fått rätt hjälp från början hade man kunnat rädda ägg och fryst in dem, säger Jennifer.

Nu har Jennifer anmält vårdcentralen till Inspektionen för vård och omsorg. Hon tycker att det är viktigt att läkare får veta när de har gjort fel.

– De har liv i sina händer, säger hon.

– Det känns som om de inte tog mig på allvar för att jag var ung. Då tror många att det är psykologiskt eller att man lat.

Vårdcentralen Hansa­hälsan ingår i Avonova­koncernen. Företagets vd Lars Kroné befinner sig på semester och har ännu inte läst anmälan när Afton­bladet når honom.

– Det låter inte bra. Vi måste gå in och titta på vad som har gått fel här. Jag ska ta tag i det så fort jag kommer hem, säger han.

ANNONS