Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Regeringen duckar om Vattenfalls brunkolsplaner

Publicerad 2013-10-02

Vattenfall har fått grönt ljus för sina planer på fem nya brunkolsgruvor i Tyskland.

Bara dagar efter att FN på klimatmötet i Stockholm återigen varnat för extremt hög koncentration av växthusgaser i atmosfären.

Men ansvariga svenska ministrar vill inte kommentera det statliga bolagets investeringsplaner.

I går eftermiddag fick Vattenfall klartecken av regionala planeringsmyndigheter i Bautzen för att utvidga sin brunkolsbrytning i östra Tyskland.

Det är dagbrottet Nochten som ska utvidgas och på Nochten 2 planerar Vattenfall att bryta 300 miljoner ton brunkol som ska driva kolkraftverket Boxberg fram till 2045, kanske ända in i 2050, skriver SvD Näringsliv, som pratat med talespersonen Kathi Gerstner.

– Vi måste fylla luckan som uppstår när kärnkraften stängs av i Tyskland, säger Gerstner till SvD.

Landet har beslutat att stänga sina kärnkraftverk 2022.

Efter de regionala myndigheterna måste delstatsregeringen i Sachsen ge sitt godkännande, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande. Delstatsregeringen har tidigare visat sig positiv till planerna.

– Det här är inte ett beslut på att det kommer att bli något, men ett grönt ljus att vi kan gå vidare i planeringen. Vi behöver planera lång tid framåt, brunkol står fortfarande för 25 procent av Tysklands el, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall i Sverige.

Tyskarna positiva

Han säger att opinionen för att bryta brunkol i Tyskland är stor. En klar majoritet av regionens invånare backar planerna, trots att det skulle innebära att tre byar med sammanlagt 1600 invånare skulle få flytta på sig för utvidgningen.

– Det kan låta konstigt i svenska öron, men man får se det ur den tyska situationen, kärnkraften håller på att avvecklas där, säger Markus Fischer.

Bland kritikerna finns tyska vänsterpartiet Die Linke, som hävdar att utbyggnaden är överflödig och att bestående dagbrott är tillräckliga för att driva Boxberg till 2035. Därefter kan koleldade kraftverk inte vara försvarbara av miljöskäl, anser partiet enligt SvD Näringsliv.

Extremt hög koncentration

Även regeringen i Sverige har haft en kritisk hållning till ökad användning av kolkraft, finansmarknadsministern Peter Norman (M) har tidigare kritiserat att Vattenfall över huvud taget köpt kolkraftverken i Tyskland eftersom de släpper ut höga halter koldioxid.

Och FN:s klimatpanel som nyligen möttes i Stockholm varnade återigen i första delen på sin kommande rapport för att koncentrationen av växthusgaser i atmosfären just nu är extremt hög.

När Aftonbladet söker miljöminister Lena Ek (C) för att fråga hur det kommer sig att det statligt ägda bolaget får ja från ägarna att fortsätta investera i brunkol i Tyskland hänvisas frågan vidare till Peter Norman.

– Det är inte bara Lena Ek som har miljöansvaret i regeringen. Det är bättre att du pratar med Peter Norman som har ansvar för de statligt ägda bolagen, det blir knasigt om vi ger oss in på fel områden här, säger pressekreteraren Erik Bratthall.

”Får ha dig i åtanke”

Finansmarknadsministern, som just introducerat hållbarhetsregler för statligt ägda bolag, kan dock inte heller svara på Aftonbladets frågor, enligt hans pressekreterare.

– Det bästa är att du kollar med bolaget, så att de berättar om sina planer, säger Victoria Ericsson.

Jag har gjort det, nu vill jag veta hur regeringen ser på hur planerna på investering rimmar med hållbarhetsreglerna som just släppts.

– Vattenfall har ju tydliga mål för att de ska minska koldioxidutsläppen, det är deras fastställda mål. På vilket sätt de gör det måste de ansvara för. De har tydliga mål för minskade utsläpp.
Ja, men jag undrar vad regeringen tycker eftersom det är ett statligt ägt bolag.
– Peter är inte tillgänglig nu, men jag ska ha dig i åtanke.

När kommer han att vara tillgänglig, under dagen?

– Nej. Jag får ha dig i åtanke.

Vad innebär det? Får jag intervjua Peter Norman?

– Nej. Han är inte tillgänglig idag. Jag ska ha dig i åtanke.