Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Studenter lär sig driva ut onda andar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-17

Vatikanstatens universitet erbjuder ny kurs i exorcism

Vatikanstatens universitet erbjuder en ny kurs – i exorcism.

På två månader blir eleverna fullfjädrade exorcister och experter på att driva ut onda andar.

I Italien är oron över satanistiska sekters inflytande på samhället, och framför allt på ungdomar, stor. 1999 offentliggjorde Vatikanen den första uppdaterade ritualen för exorcism sedan 1614 och varnade för att ”djävulen fortfarande är i arbete”.

Tre ritualmord

I januari i år ställdes åtta personer som tros ingå i en satanistsekt inför rätta i Italien, misstänkta för delaktighet i tre ritualmord. En av de mördade var en 19-årig flicka som enligt åklagaren valdes ut för att hon personifierade jungfru Maria.

Uppskattningar talar om att upp till 5 000 italienare är medlemmar i satanistiska sekter. 17-25-åringar utgör tre fjärdedelar av gruppen.

- Satanismen är ett dolt fenomen. Ensamma och isolerade människor fyller sin tomhet med satanistiska värderingar, säger Carlo Climati, expert på satanism och ungdomskulturer, till CNN.

Talar i tungor

Nu söker allt fler föräldrar exorcisthjälp till sina barn och för att möta behovet har det påvliga universitetet "Regina Apostolorum" startat en kurs i exorcism, satanism och svart magi. Lärarkåren utgörs av exorcister och psykologer. Psykologerna ska lära eleverna att se skillnad mellan onda andar och en psykisk sjukdom.

Några av de mest kända tecknen på att en person är besatt av djävulen är enligt Vatikanen att han eller hon talar i tungor och demonstrerar en övernaturlig fysisk styrka som inte är proportionerlig till åldern eller storleken.

Tvåmånaderskursen, som startar i februari, tar endast emot präster och erfarna teologistudenter.

Sara Ångström