Attackerades av jättegalt

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-25

Jägare fick benet söndertrasat

Det rasande vildsvinet störtade fram ur buskarna och gick till attack.

Älgjägaren hade inte en chans mot den drygt 200 kilo tunga galten.

– Han var blodig när jag kom fram, säger jaktledaren Erling Thorstensson.

Jaktledaren Erling Thorstensson var en av de första som kom fram till den skadade jägaren efter vildsvinsattacken.

På söndagen var ett tiotal älgjägare ute i markerna kring Ems herrgård, nära Emån utanför Mönsterås. Jaktledaren Erling Thorstensson, 55, tog plats i ett jakttorn.

Jättelik galt

På grund av den två-tre meter höga, täta ungskogen var sikten dålig. När hundarna gav skall och började driva något trodde alla att det handlade om en älg.

Men hundarna hade drivit fram en jättelik vildsvinsgalt - rakt mot hundföraren.

Nu gick det snabbt. Jägaren hann inte ens få fram vapnet att skydda sig med när den svarta, en meter höga klunsen kom farande mot honom genom lövverket.

"Riktigt, riktigt stort vildsvin"

– Sikten var bara fem tio meter och helt plötsligt ser hundföraren ett riktigt, riktigt stort vildsvin som kommer. Grisen gick till attack och rev upp ett sår i benet med sina kraftiga betar, säger Erling Thorstensson som snabbt var på plats.

– Då hade han på egen hand lyckats ta sig ut till vägen intill. Byxan var trasig och han var lite blodig. Jag såg skadan och det var ett snitt på baksidan av låret som den vassa beten rivit upp. Vi avbröt jakten och tog hand om den skadade.

Mannen är i 40-årsåldern och vill själv inte vara med i tidningen. Han kördes till sjukhuset i Oskarshamn och syddes med 16 stygn. Han kommer enligt sjukhuset att bli återställd.

Så fet att mungiporna hängde över betarna

Senare under på söndagen sköts vildsvinsgalten. Vågen stannade på hela 205 kilo – och därmed är vildsvinsgalten troligen en av de största som någonsin skjutits i Sverige, där en fullvuxen galt kan väga upp till 225 kilo.

– Den var oerhört bred över ryggen och så fet att mungiporna hängde ner över betarna, en ovanligt stor pjäs.

– Det här är en extremt ovanlig händelse som jag inte varit med om tidigare. Men antalet vildsvin har ökat väldigt kraftigt de senaste åren häromkring, säger Erling Thorstensson.