Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Tåg mot Stockholm välte

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-01

Sexårig pojke allvarligt skadad

Ett tåg på väg mot Stockholm spårade ur och välte i Norge på fredagskvällen.

40 personer skadades, varav två allvarligt. En av dem är en sexårig pojke.

– Folk började skrika. Allt var kaos, säger Jandi Hallin som satt på tåget.

Vittnen ombord berättar att den första passagerarvagnen välte och släpades med bredvid rälsen. Ytterligare en vagn samt loket spårade ur.

– Folk började skrika. Allt var kaos. Vagnen före mig voltade och ligger på sidan. Den vagn jag åkte med står på tvärs över rälsen, säger Jandi Hallin som var på väg till Stockholm och satt i andra vagnen.

Tre allvarligt skadade

Olyckan inträffade strax före klockan 18 vid Skotterud, bara några kilometer från den svenska gränsen. Norska polisen säger till Aftonbladet att sammanlagt 40 sammanlagt skadades i olyckan,.

Två av dem, en 6-årig pojke och en 35-årig kvinna skadades allvarligt. De flögs i ambulanshelikopter till sjukhus i Oslo. Den norska polisen kunde sent på fredagskvällen inte säga om de är svenskar eller inte.

Hjulen vobblade

Det är i nuläget oklart vad som orsakade urspårningen, men enligt polisen fanns det inga andra föremål på rälsen. Ögonvittnet Jandi Hallin pratade med lokföraren strax efter olyckan.

– Han sade att tåget började bete sig konstigt redan vid förra stationen. Enligt honom började tåget vobbla och helt enkelt spårade ur. Han fick trycka på nödstopp, säger Jandi Hallin.

Strax efter olyckan fanns både ambulanshelikoptrar, räddningstjänst och polis på platsen.

– Det är många som är skärrade och gråter. Och lokföraren står och kedjeröker. Jag tror han är ganska spak, sade Jandi Hallin till Aftonbladet tjugo minuter efter urspårningen.

300 ombord

Längre bak i tåget satt Daniel Ahlénius. Han säger att de som befann sig långt bak klarade sig bättre.

– För oss skakade det väldigt kraftigt, men längst fram måste de ha flugit ur sätena. Jag har sett någon som blödde men det är mycket personal som arbetar nu, säger han.

Tåget avgick från Oslo klockan 15.49 och skulle ha anlänt i Stockholm klockan 22.06. Enligt SJ:s presstjänst befann sig omkring 300 personer ombord.

De oskadda resenärerna hade vid 19.30 bussats till rådhuset i den lilla orten Skotterud där det fanns mat och sjukvårdare. De fick sedan fortsätta sin resa med buss.

Norska haverikommissionen ska nu undersöka olycksplatsen för att försöka hitta orsaken till urspårningen.

Här spårade tåget
ur
Tipsa |
Aftonbladet