Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

När jättarna gör upp får de andra titta på

Ännu ett krismöte mellan Merkel och Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har mycket att säga till om inom Eurosamarbetet.

Sjutton länder är anslutna till euron.

Men när krisen ska lösas så är det jättarna Tyskland och Frankrike som gör upp.

Övriga får finna sig i att vara åskådare.

I dag är det dags för ännu ett krismöte mellan förbundskansler Merkel och president Sarkozy. Det första efter den senaste veckans kaos på finansmarknaderna.

Halva ekonomin

De ska försöka hitta lösningar på euroländernas skuldkris som kan göra att marknadens förtroende återvänder och det blir ett slut på den finansiella berg- och dalbanan. Tillsammans står de två länderna för nästan hälften av eurozonens ekonomi.

Merkel vill nå dit utan att Tyskland ska behöva ta på sig huvudansvaret för alla andra euro-länders skulder. Hennes tyska väljare vill absolut inte bli sittande med slutnotan.

Därför är Merkels inställning att länder med för stora skulder måste göra kraftiga nedskärningar och visa bättre finansiell disciplin. Hon vill nå dit genom att tvinga övriga länder att anpassa sin ekonomiska politik efter vad Tyskland anser är riktigt. Och genom mer reglering av de finansiella marknaderna, exempelvis ett blankningsförbud.

Väljarna vill inte

I grunden handlar det om eurons framtid. De flesta experter anser att den gemensamma valutan bara kan överleva ifall de 17 länderna skaffar sig en gemensam ekonomisk politik. Något väljarna i dessa länder inte vill ha.

Alternativet är att utesluta vissa länder ur euron eller att euron avskaffas och man återgår till sin gamla valutor. Politiskt skulle det senare alternativet allvarligt skada hela EU.

Sarkozy vill försöka bli omvald i presidentvalet nästa vår och vill gärna plocka statsmannapoäng på hemmaplan. Istället så börjar marknaden nu vända sig mot Frankrike och fundera på om landets kan vara nästa krisnation.

Merkels och Sarkozys tét-a-tét överskuggades av morgonens dåliga nyheter om Tysklands ekonomiska tillväxt. Andra kvartalet var den 0,1 procent vilket innebär att den tyska ekonomin i stort sett stod stilla. Förra veckan presenterade Frankrike lika dåliga siffror.

Förväntningarna på att Merkel och Sarkozy ska komma fram till några konkreta åtgärder är lågt ställda.