Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nu åtalas han pappan

Uppdaterad 2011-11-08 | Publicerad 2011-11-01

Han pratade med sin dotter med ljud- och kroppsspråk.

Så lurade han alla att tro att hon var psykiskt sjuk.

Nu åtalas 46-åringen för att ha lurat till sig 2,4 miljoner i bidrag.

– Den åtalade har varit extremt skicklig i att dupera omgivningen och isolera sin anhöriga, säger chefåklagare Bo Birgerson till Aftonbladet.

Pappan gav dottern instruktioner i hur hon skulle bete sig för att lura socialtjänsten, läkare och psykiater.

Isolerade dottern hemma

Från att dottern var 7 år gammal isolerades hon hemma. Hon bedömdes bland annat vara stum: att hon endast kunde kommunicera med ljud- och kroppsspråk. Hon gick aldrig i skolan.

Pappan beviljades ekonomiskt stöd för att vara hennes personliga assistent 98 timmar i veckan – och kvitterade ut omkring 100 000 kronor i månaden.

Men när hon rymde hemifrån i fjol, och anmälde honom för olaga hot, omhändertogs hon av socialtjänsten. En ny utredning visade då tvärtom att hon hade  "hög funktionsnivå".

Hämtade ut 2,4 miljoner

Sammanlagt hämtade den 46-åriga pappan ut 2,4 miljoner kronor mellan 2003 och 2010. Det inkluderar 1,7 miljoner kronor i ersättning från Försäkringskassan för att vara assistent till sin dotter, vårdbidrag på drygt 640 000 kronor och bilstöd på 60 000 kronor.

Pappan flydde utomlands, men greps i somras och har sedan dess suttit häktad.

Utredningen om hoten mot dottern lagts ned.

Varför utreds inte brotten mot dottern?

– Mitt enkla svar är att mitt uppdrag är så begränsat att jag endast ska utreda de ekonomiska konsekvenserna i det här fallet, säger Bo Birgerson.

– Den andra frågan är jätteviktig och förtjänar uppmärksamhet. Det finns förstås någon annan som tittat på det. Men jag är fel person att fråga.

Utreds brotten mot dottern av någon annan?

– Hade det här varit oplöjd mark hade jag naturligtvis varit tvungen att titta närmare på det. Jag känner till andra utredningar. Mer kan jag inte säga.

Pratade på sitt eget språk

Under de sju år som det grymma bedrägeriet pågått, har en läkare och en psykolog reagerat och ifrågasatt diagnosen av flickan – utan att få gehör.

– Det finns alltid olika åsikter om hur olika ärenden ska hanteras inom en organisation. Det finns inget att kritisera när det gäller intensiteten i kontakten mellan den åtalade, läkare, socialtjänsten och Försäkringskassan. Men den åtalade har varit extremt skicklig i att sätta upp en barriär mellan sin anhöriga när representanter från samhället varit på plats.

Samtidigt har vissa vittnen uppgett att de ansett det vara "konstigt" att de inte fått någon "riktig kontakt" med dottern.

– De har uppgett att "de pratade med varandra på sitt eget språk", säger Bo Birgerson.

"Utgå inte från att anhöriga vill väl"

Hur detta kunnat pågå så länge, förklarar Bo Birgerson:

– Det ska mycket till för att man ska tro att någon vill göra så här mot sin släkting. Det är oerhört svårt att tro något sådant.

Därför anser Bo Birgerson att fallet påvisar en viktig samhällsprincip.

– Det här visar hur viktigt det är att man i ett starkt och snällt samhälle inte låter vård ske i slutna rum. Det är jätteviktigt med insyn. Det här handlar om grupper som ofta är svaga från början. Frågan om anhörigvård, som blivit allt viktigare, är inte helt enkel.

Dessutom slår han fast:

– Det går inte att utgå från att anhöriga vill sina släktingar väl.

Anses särskilt grovt

I dag åtalas pappan för grovt bedrägeri och bidragsbrott. Att lura till sig över 2 miljoner kronor kan enligt brottsbalken i sig ge två års fängelse.

– Men i det här fallet är brottet särskilt allvarligt eftersom den åtalade utnyttjat sin anhörigas beroendeställning. Det borde höja straffvärdet. Utan tvekan är det allvarligare att man duperat och förstört en annan människas liv än om man skulle ha helförfalskat handlingar.

I rättegången kommer åklagare Bo Birgerson att begära att få höra psykologer, läkare, socialsekreterare och en kurator som alla ska vittna om att dottern "spelat sjuk".

Dottern är i dag 18 år. Hon kommer inte höras i rätten. I stället ska inspelningar från tidigare polisförhör att spelas upp.

– Jag har valt att göra mig oberoende av den anhöriga, bland annat eftersom det finns en hotbild, säger Bo Birgerson.