Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Friskolornas rekord: omsatte 26 miljarder

Uppdaterad 2012-02-09 | Publicerad 2012-02-08

Pålsson (M): "Det är inte jag som hittat på att riskkapitalbolagbolag ska driva skolor"

Friskoleföretagen i Sverige växer så det knakar.

Omsättningen i fjol var rekordstor: 26 miljarder kronor, skriver Dagens Samhälle.

– Det är ganska mycket får man säga, säger Moderaternas skolpolitiska talesperson Margareta Pålsson till Aftonbladet.

Åren 2000–2011 har friskolornas totala omsättning ökat från fem till 26 miljarder kronor – en omsättningsexplosion på 500 procent.

Företag större än Malmös skolverksamhet

Företagens genomsnittliga rörelsevinst före skatt 2010 låg på knappt sex procent av omsättningen.

Lönsammast var Praktiska, som tidigare hette Baggium, med en vinstmarginal på tolv procent.

Academedia, den största friskolekoncernen, är i dag större än Malmös hela skolverksamhet, skriver tidningen Dagens Samhälle.

Enligt en granskning genomförd av Sveriges Television gjorde koncernen en rekordvinst i fjol: 208 miljoner kronor. 900 miljoner kronor av skattemedel gick till räntor när riskkapitalbolaget köpte nya skolor.

Säljer med vinst efter fem år

Riskkapitalbolagens affärsidé vid investeringar i skolor och vård är ofta inte att plocka ut höga årliga vinster, utan att få företagen att växa och bli större, och sedan sälja med rejäl vinst efter några år.

Ägarna av Academedia, riskkapitalbolaget EQT, väljer att inte ta ut någon aktieutdelning.

Men Aftonbladet kunde i fjol avslöja att pengarna 2010 gick till att betala av en tredjedel av det lån på 300 miljoner som togs när man expanderade 2008.

Bolaget väljer också att spara tiotals miljoner om året.

– Det andra vi gör att betala på lån. Det tredje är att vi sätter in pengarna på banken helt enkelt. Vi förstärker företagets ekonomi, sa vd:n Marcus Strömberg till Aftonbladet då.

Inom EQT går det i genomsnitt fem år innan man säljer vidare.

"Privata mer effektiva"

Margareta Pålsson ser inga problem i att skolföretagen växer:

– Jag bryr mig inte om vem som äger och driver skolorna. Det viktiga är att skolorna har hög kvalitet och eleverna lär sig och når målen. Det är kvalitet, kvalitet, kvalitet som är viktigt. Allt går ut på att vi ska öka måluppfyllelsen i skolan. Vi har sett att svenska elever halkat efter internationellt.

Har det lyckats bättre sedan friskolorna kom, anser du?

– Nej det kan man inte se, men man kan se att friskolorna i många fall når bättre än de kommunala skolorna. För oss är det viktigt med en mångfald. Friskolorna är här för att stanna. Det tycker alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger hon och fortsätter:

– Man kan fundera över varför de är så olika ekonomiska betingelser. Vi har haft en stor kostnadsökning bland de kommunala skolorna, men de privata skolorna lyckas vara mer kostnadseffektiva.

"Ingen har kunnat förutse"

Pålsson är emot att företag gömmer vinster med höga räntor inom koncernen.

– Det har vi en finansminister vid namn Anders Borg som ser över nu. Vi moderater accepterar inte räntesnurrarna, där de lånar varandra inom samma bolag. Vi har en utredning inom utbildningsutskottet som tittar på vinster i friskolor, och en annan hos Skatteverket.

Skulle man inte kunnat förutse att riskkapitalbolag går in i skolväsendet främst för att tjäna pengar?

– Jag vet inte vem som skulle kunna ha förutse det. Det var inte på något sätt aktuellt när man införde friskolor i början på 90-talet. Att riskkapital skulle komma till friskolorna var det nog ingen som räknat med. Men felet är inte riskkapitalbolag, utan att man placerar vinster utomlands och räntesnurrorna.

Men utbildning är väl en långsiktig process. Om ett riskkapitalbolag planerar sälja skolan inom fem år, hur har man tänkt sig att de ska planera långsiktig inlärning för eleverna?

– Det är kanske en fråga du ska ställa till dem och inte till mig. Det är inte jag som hittat på att riskkapitalbolagbolag ska driva skolor.

"Jag kan inte tillräckligt"

Vill ni stoppa det?

– Vi vill stoppa att de flyttar pengar till utlandet. man placerar vinster utomlands och inte betalar skatt i Sverige. Eller om man genom konstruktioner med röntesnurror betalar så höga räntor på sina lån att räntan försvinner på det viset.

Varför inte stoppa riskkapitalbolag från att äga rakt av?

– Riskkapitalbolag är en idé som vi i Sverige är intresserade av att ha. Det är du och jag som äger dem, genom AP-fonden till exempek. När riskkapitalbolagen går bra får vi bättre pension när vi är gamla. Jag vill inte gå in i den diskussionen för jag kan inte tillräckligt om den, men det är inga skumma företag vi pratar om som inte vill väl, säger Margareta Pålsson till Aftonbladet.