Svensk golfstjärna lurad av miljardär

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-19

Texasmiljardären Sir Allen Stanford åtalas för att ha lurat investerare på 63 miljarder kronor.

Han riskerar 250 års fängelse.

Svenske golfstjärnan Henrik Stenson är ett av offren.

Den 59-årige golf- och cricketmecenaten överlämnade sig i torsdags till myndigheterna i delstaten Virginia och skulle infinna sig i en federal domstol i Richmond sent på fredagen svensk tid.

Stanford har innan han överlämnade sig till den federala polisen FBI bott hos sin flickvän i Fredericksburg, omkring fem mil söder om Washington, säger hans advokat Dick DeGuerin.

250 års fängelse

Stanford och två av hans medarbetare har anklagats för att ha drivit en så kallad Ponzi-plan med hjälp av en bank i Antigua. De ska ha svindlat till sig åtta miljarder dollar genom försäljning av påstått värdefulla högriskobligationer. Bedrägeriet jämförs – om än i mindre skala – med det som finansmannen Bernard Madoff i december avslöjades för. Förutom Stanford åtalades tre medarbetare och en tjänsteman i Antigua.

Om han fälls på alla punkter kan det samlade straffet för Stanford bli 250 års fängelse. Mellan 5 000 och 6 000 investerare tros ha blivit lurade.

Grät i tv-intervju

Henrik Stenson skrev förra sommaren under ett treårigt sponsoravtal med Stanford Financial och rekryterades till att bli Stanfords "europeiske ambassadör". Han riskerar förluster i mångmiljonklassen.

Bland övriga spelare som drabbats återfinns Camillo Villegas och Vijay Singh.

Stanford har även sponsrat Tiger Woods välgörenhetsstiftelse och fotbollsstjärnan Michael Owen har anlitats som reklampelare för Texasmiljardären.

I början av april gav Stanford en intervju i tv-kanalen ABC. Där grät han och förnekade att han haft ett bluffprojekt.

TT