Loch Ness-odjuret – nu på Google Earth?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27

"Det är verkligen förbryllande"

Här är satellitbilden som kan få monsterfantasterna att jubla.

En bild på Google Earth har startat diskussionen om det slutgiltiga beviset på Loch Ness-odjuret nu har dykt upp.

– Det ser ut precis som beskrivningarna av Nessie, säger Jason Cooke, brittisk säkerhetsvakt som först upptäckte flygfotot.

Bilden ligger på Google Earth, Googles virtuella jordglob som bygger på flygfotografier, satellitbilder och GIS-information.

– Jag trodde inte mina ögon, säger Jason Cooke som hittade bilden, till The Sun.

Adrian Shine, forskare vid Loch Ness-projektet säger till tidningen att "det är verkligen förbryllande. Det kräver vidare utredning".

Död av klimatförändringar?

Bilden kan beskådas om man lägger in koordinaterna Lattitud 57°12'52.13"N och Longitud 4°34'14.16"W i Google Earth.

Bilden är goda nyheter för monsterdiggare: Tidigare i år rapporterades det att Loch Ness-odjuret dödats av klimatförändringarna, skriver The Guaradian.

Inga "trovärdiga" iakttagelser av "Nessie" hade gjorts på över ett år.

– Jag är orolig. Inga av de vanliga iakttagelser har gjorts som kan bevisa att Nessie och hennes familj lever och har hälsan, sade Gary Campbell från odjurets officiella fanclub då.

Sedan 1933

Loch Ness-odjuret dök upp i allmänhetens medvetande 1933. Sedan dess har det tickat in dussintals rapporter från människor som påstår sig ha sett henne – men de flesta har kunnat avslöjas som bluffar.

Flera allvarligt menade expeditioner har också sökt efter varelsen. Senast 2008 då forskare använde radar och undervattenskameror i ett försök att hitta djuret.

Här ligger Loch
Ness