Mannen dog av svininfluensan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-31

Besked i kväll på presskonferens

UPPSALA/STOCKHOLM Den 37-årige mannen från Uppland avled i sviterna av svininfluensa.

Det beskedet lämnade läkarledningen på Akademiska sjukhuset i kväll under en presskonferens.

Svininfluensan har därmed ha skördat sitt första offer i Sverige.

Presskonferensen inleddes klockan 19 på måndagskvällen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Med på presskonferensen var smittskyddsläkaren Staffan Sylvan, chefläkaren Ulf Hanson, biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson, och mikrobiologen Kåre Bondeson.

Provet blev klart i eftermiddags och det visade att den 37-årige avlidne mannen hade influensa A. Strax efter klockan åtta på kvällen kunde Akademiska sedan gå ut med att det även är helt fastställt att det handlade om svininfluensan H1N1.

– Detta är det första kända dödsfallet i Sverige där den utlösande faktorn med största sannolikhet har varit den nya influensan även om det finns flera andra riskfaktorer med i bilden, säger chefsläkare Ulf Hanson på Akademiska sjukhuset.

Dog i hemmet

Mannen blev sjuk förra söndagen.

– Vi har att göra med en person i 40-årsåldern som haft förkylning. Han hade ont i halsen, allmän sjukdomskänsla, ont i kroppen, och 39-40 graders feber, säger biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson.

På fredagskvällen var mannen uppe och tittade på tv men insjuknade sedan snabbt. Ambulans kallades till hans hem natten mot lördagen men då var det för sent – mannen var redan avliden.

Efter mannens död testades han för den nya influensan A/H1N1.

I kväll komprovsvaret. Mannen hade svininfluensan.

Fallen ökar

Mannens pappa har även han testats för svininfluensan. Där kommer svaren i morgon.

Antalet bekräftade fall av svininfluensa i Sverige ökade relativt kraftigt förra veckan. Totalt rapporterades 144 nya fall, fram till söndag den 30 augusti. Sedan starten i våras har nu 915 fall bekräftats i landet.

Samtidigt vårdas även fyra smittade unga svenskar i respirator på Karolinska sjukhuset.

Nyligen avled en dansk lastbilsförare i misstänkt svininfluensa.

– Det är lite bekymmersamt med så många fall. Det kan vara början på explosionsfasen, vilket i värsta fall kan betyda en topp i början av oktober, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till TT.

Har du uppgifter? Vet du
mer?