Sveriges väder helt uppochned

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-11

Kallt i söder och milt i norr

Sveriges väderkarta har vänts uppochner. I helgen hade Norrland plusgrader medan temperaturen i söder sjönk så lågt som minus 15.

I veckan väntas dock fortsatt kallt väder.

– Vintern är inte över, säger meteorologen Johan Groth.

Det svenska vädret ställdes på ända i helgen när varm luft från Atlanten drog in västerifrån över Norrland.

– Då blev det plusgrader så det sjöng om det. I Kvikkjokk hade de en maxtemperatur på sex plusgrader, säger Johan Groth på Storm weather center.

Samtidigt föll temperaturerna på flera ställen i södra Sverige, bland annat hade Hällum i Västergötland 15 minusgrader.

Fortsatt kallt

Den närmaste framtiden håller sig dock kylan kvar i stora delar av landet. Trots att att vädret varit lite mildare på många platser är vintern långt ifrån över.

I stora delar av mellersta Sverige, från södra Småland till södra Norrland väntas mer kallt väder och på sina platser kan kvicksilvret falla under 20 minus om molntäcket spricker upp.

– Det blir kallt. Kanske inte riktigt så kallt som tidigare men i Dalarna och i Härjedalen kan det bli riktigt kallt om det klarnar upp, säger Johan Groth.

Under veckan kommer temperaturerna att växla rejält i landet.

Mildare i söder

Södra Sverige kommer att få lite mildare de närmaste dagarna innan temperaturerna faller igen. I norr kommer temperaturerna att falla innan de stiger igen lagom till helgen.

Den kalla luften från Sibirien som orsakade förra veckans låga temperaturer har dock mildrats eftersom ingen ny luft tillförts. Dessutom kan moln och mulet väder minska temperaturerna.

– Om vi får in mer moln i veckan så dämpas kylan. Men vi ligger kvar i högtrycket och vintern är inte över, säger Johan Groth.

Väder |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln