Hans motiv: svartsjuka

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-01

När förhållandet tog slut började Ibrahim Shkupolli förfölja kvinnan han levt med i 18 år.

Men på jobbet var massmördaren killen som aldrig utmärkte sig.

– Han var en helt vanlig kille och vi brukade alltid heja på varandra, säger Amos Soivio.

Mördade fem – tog sitt eget liv. Ibrahim Shkupoli blev deprimerad när han och flickvännen separerade. I går sköt han ihjäl henne – innan han gick till hennes jobb och mejade ner ytterligare fyra personer.

Amos Soivio och massmördaren Ibrahim Shkupolli, 43, hade sina skåp precis intill varandra på företaget Inex lager i Esbo.

Trots det hade Amos ingen aning om att de bodde grannar. Kort efter att han hade fått nyheten om dödsskjutningarna hörde han polispådraget i sitt eget bostadsområde.

– Så fort polisen släppte namnet så kände jag igen det. Det känns väldigt ­obehagligt, säger Amos.

Var ihop i 18 år

Ibrahim Shkupolli kom från Kosovo via Norge till Finland 1990. Han ska ha varit gift med en albansk kvinna som också bor i Finland och som han har gemensamma barn med.

Men snart efter att han bosatt sig i landet träffade han den 42-åriga finländskan som jobbade på varuhuset Prisma i Esbo, utanför Helsingfors. Paret flyttade efter en kort tid ihop.

Men i fjol, efter 18 år, tog det slut och kvinnan flyttade till en egen lägenhet.

Amos Soivio träffade mördaren för tre dagar sedan. Då regerade han på att Ibrahim var tillbaks på jobbet igen. Han hade inte varit där på ett tag. Amos beskriver sin kollega som en kille som inte utmärkte sig på något särskilt sätt.

– Alla på jobbet är väldigt förvånade över att det är han som gjort det här. Han verkade ju så vanlig.

Dömd för brott

Men Shkupolli dömdes både 2003 och 2007 för olaga vapeninnehav och han ska även ha dömts för misshandel. När polisen i våras informerades om att han trakasserade sin ex-flickvän tog de händelserna på allvar. Hoten riktades både mot kvinnan och hennes släktingar.

Shkupolli belades med besöksförbud som gällde hennes bostad, arbetsplats och sommarstuga. Han nekade till hotanklagelserna men medgav att han kände sig deprimerad efter separationen.

I våras dömdes han för att ha brutit mot besöksförbudet.

Ex-flickvännen ska ha inlett en ny relation med en kollega på Prisma.

I går sköts hon till döds i sin lägenhet.

Och hennes älskare var troligen den man som ansvarade för frukten, som sköts med två skott i huvudet inne på varuhuset.

I går fick arbetskamraterna på Inex lager veta att Ibrahim Shkupolli dödat fem personer och tagit sitt eget liv.

– Alla på arbetsplatsen är chockade. Han hade ju lika gärna kunnat skjuta ner oss på jobbet. Eftersom det här händer så ofta i Finland så hoppas vi att vår arbetsgivare tar upp det här problemet, säger Amos.

Här inträffade
skottdramat

Jessica Balksjö Staffan Bruun Lisa Röstlund Dino Stén