10 000 stockholmare balsameras varje år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-19

"Det är definitivt inte en bra kemikalie"

I Stockholm är begravningsköerna så långa att två av tre kroppar måste balsameras för att klara förvaringen.

Till varje kropp går det åt drygt 10 liter formaldehyd.

En kemikalie som på kort sikt kan slå ut växtligheten.

Mitt i den stora sorgen när någon älskad går bort måste anhöriga och vänner ordna med begravning. Men det är långa köer till kapell, kyrkor, präster och lokaler för minnesstunder.

I Stockholmsområdet dröjer det i genomsnitt 31 dagar från att en person avlider till begravningen. I resten av riket är väntetiden drygt den halva.

Frysa och balsamera

– Det innebär att vi måste frysa ner kropparna i Stockholmsområdet – men det finns inte tillräckligt med frysar, säger Bo Forslund, informationschef på Fonus.

Därför balsameras drygt två tredjedelar av kropparna. På ett år dör mellan 15 000 och 16 000 personer i Stockholms län. Drygt 10 000 balsameras alltså med formaldehyd.

– Det är definitivt inte en bra kemikalie. Den är inte bra för miljön och farlig för den som hanterar den, säger Forslund.

Formaldehyd är allergent och cancerogent.

Henrik Druid är chef, rättsläkare på Rättsmedicinalverket i Stockholm. Han säger att en balsamering inte kan stoppa förruttnelseprocessen helt – men att den kan saktas ner.

– Men det går ju inte hur länge som helst.

Druid säger att det går åt drygt tio liter 30-procentig formaldehyd till en kropp.

Slår ut växtlighet

– Fem sex liter går åt till blodomloppet, resten hamnar i hålrummen efter att organen i bålen och buken har tagits ut.

Påverkar det naturen när kroppen begravs?

– Formaldehyd är en ganska liten molekyl som bryts ner till koldioxid och vatten. Men lokalt kanske växtlighet inte trivs under en tid, säger Henrik Druid.

Samma svar ger Niklas Johansson, avdelningsdirektör på Miljöanalysavdelningen på Naturvårdsverket.

– Det är stora mängder det handlar. Samtidigt hamnar de ganska djupt ner i marken och tas om hand där. Skulle man däremot hälla ut det på jordytan skulle växtligheten slås ut under en tid.