Bush satsar på fred

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-27

Abbas och Olmert skrev under överenskommelse – målet är nytt fredsavtal inom ett år

Sent i natt kom beskedet att Israeler och palestinier inleder formella fredsförhandlingar under onsdagen, uppger USA:s utrikesminister Condoleezza Rice enligt AFP.

Bägge parter skrev på tidagskvällen svensk tid under det dokument som ska fungera som ledning i de kommande förhandlingarna.

– Det innehåller inget konkret om de frågor som delar israeler och palestinier. Snarare handlar det om vilka principer som ska stå i fokus i de kommande samtalen, sa president Bush efteråt.

– Till exempel åtaganden om att få slut på blodbadet, lidandet och årtionden av stridigheter och att skapa en kultur som bygger på fred och ickevåld.

Målet är att ha ett färdigt fredsavtal i slutet av nästa år – och att skapa en palestinsk stat som kan existera i fred granne med Israel

Dokumentet är också grund inför de mer komplicerande samtalen kring tvistefrågor som bosättningar, tidsplaner, det internationella samfundets roll, Jerusalems framtid och om Israel som officiell judisk stat.

Nya möten inbokade

Ett nytt möte mellan Israels Olmert och Palestinas Abbas kommer att ske på onsdagen. Då kommer formella fredförhandlingar att tas upp meddelade nyhetsbyrån AFP.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) kallar mötet den sista stora chansen att nå en tvåstatlösning i Mellanöstern.

– Det är faktiskt första gången sedan 1991 - för 16 år sedan! - som det samlas en internationell konferens fokuserad på fred i Mellersta Östern, säger Bildt i sin blogg.

Utsikten att ansträngningarna skal krönas med framgång kallar Bildt relativt begränsade.

– Ytterst är det dock i partnernas egna händer som den möjliga freden ligger.

Bildt sa sig ändå var lite optimistisk och tycker sig se förändringar i grundläggande attityder hos konfliktens parter senaste året.

Fjäder i hatten

Dokumentet, som parterna har kämpat med i månader, ska fungera som Annapolis-mötets slutdeklaration.

En fjäder i hatten för USA: s diplomati är inte bara att hela 16 arabstater är på plats i den anrika staden på USA:s östkust.

Man kommer alla att sitta vid samma bord som Israel – en stat som få av dem ens erkänner.

Hamas inte inbjudna

Terrorstämplade men folkvalda Hamas, som inte är inbjudet till Annapolis trots att rörelsen vann valet och styr Gazaremsan, arrangerade en egen konferens där man fördömer stormötet i USA.

– Inget beslut som fattas där kommer att erkännas av Hamas, sa Hamasledaren Ismail Haniya, som också kallade Abbas en förrädare.