Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Ultraortodoxa judar drabbar samman med polis

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-08-05 13.20

Israelisk polis flyttar en demonstrant under en protestaktion den 1 augusti. Flera demonstrationer har brutit ut i Israel i protest mot att ultraortodoxa judar kallas till militärtjänstgöring.

Hundratals ultraortodoxa judar har drabbat samman med polis utanför en militärbas i Tel Aviv i protest mot militärtjänstgöring. Israels försvarsmakt har kallat in 1 200 religiösa män till mönstring.

Rekryterna beordrades att komma till Tel Hashomer-basen utanför Tel Aviv på måndagen och tisdagen. I stället dök ett hundratal ultraortodoxa judar upp för att demonstrera mot försvarsmaktens kallelse, rapporterar Haaretz.

Militärtjänstgöringen har länge varit en springande punkt mellan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och de ultraortodoxa judar som tidigare varit undantagna mönstring.

En domstol slog nyligen fast att undantaget var diskriminerande.

Israels militär motiverar kallelsen med ”ökade operativa behov” i armén. Men endast 30 procent av de kallade förväntas komma, meddelar Israels försvarsmakt IDF.

Omkring 13 procent av Israels befolkning består av ultraortodoxa. I stället för militärtjänstgöring har männen tillåtits studera.