Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

LIVERAPPORT: Konflikterna i Mellanöstern

Uppdaterad 2024-10-05 15.16 | Publicerad 2024-09-24

Fler än 1 000 personer har dött i Israels attacker mot Libanon de senaste veckorna.

Följ utvecklingen i konflikten här.

Följ ämnen
Israel
  • Fastnålat inlägg

    USA har evakuerat 2 600 ur Libanon

    06.59
    TT

    Sedan slutet av september har USA flugit ut 2 600 personer från Libanon, i egen regi eller genom att ha reserverat platser på reguljärflyg. På lördagen fick 145 personer platser på två olika avgångar.

    USA har sedan slutet av september manat amerikaner att lämna Libanon.

    Sedan den 24 september har USA ordnat över 2 600 platser på flyg för medborgare, personer med uppehållstillstånd i USA och nära familjemedlemmar, enligt det amerikanska utrikesdepartementet.

  • Stora demonstrationer i London – 17 gripna

    Tiotusentals gick ut i pro-Palestina demonstrationer i London under lördagen samtidigt som en motdemonstration för Israel hölls i närheten, skriver The Guardian

    17 personer greps för olika brott. Bland annat greps två för att stöttat en förbjuden organisation och åtta greps för brott mot allmän ordning, varav fyra påstods ha rasistisk bakgrund. Tre personer misstänks också för att ha misshandlat räddningspersonal. 

  • Qatar har tappat kontakten med Hamasledaren

    Qatariska tjänstemän som medlar i frigivandet av de israeliska gisslan har tappat kontakten till Hamasledaren Yahya Sinwar, rapporterar N12.

    Efter att Israel dödat flera Hamas- och Hizbollahtoppar kommunicerar Sinwar nu bara genom penna och papper.

    Tjänstemännen dementerar spekulationerna om att Sinwar skulle dödats och uppger att han omgett sig av de som tagits gisslan.

    Men kommunikationsutmaningarna försvårar nu de fortsatta förhandlingarna kring frigivandet.

  • Sammandrabbningar mellan polis och Palestina-demonstranter i Rom

    Minst 34 personer har skadats och 4 har gripits efter att poliser och demonstranter drabbade samman under en demonstration för Palestina i Rom, skriver italienska nyhetsbyrån ANSA.

    ANSA skriver att demonstranterna bland annat använder smällare, rev ner vägskyltar och kastade stenar och flaskor mot polisen.

    Polisen använde bland annat tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

    Ungefär 7 000 personer deltog i demonstrationen, som enligt ANSA inte hade tillstånd.

  • Många flygräder i Beirut – raketer mot Israel

    Israel har genomfört nya flygräder mot mål i södra Beirut natten till söndagen, samtidigt som Hizbollah fortsätter att skjuta raketer mot Israel och markstrider pågår vid gränsen.
    Israel har genomfört nya flygräder mot mål i södra Beirut natten till söndagen, samtidigt som Hizbollah fortsätter att skjuta raketer mot Israel och markstrider pågår vid gränsen. Foto: Hussein Malla/AP/TT

    Minst trettio attacker genomfördes under natten i Beirut, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz, med hänvisning till libanesiska medier. Flera kraftiga explosioner hördes enligt AFP som är på plats.

    Natten till söndagen beskrivs som den mest våldsamma hittills. Hizbollahmilisen svarar med raketer mot Israel.

    Två gånger under natten uppmanade Israel boende i aktuella, utpekade områden att evakuera inför anfallen mot markerade byggnader.

    Iranstödda Hizbollah har svarat med raketer mot Israel, skjutna från Libanon. Israels militär säger att tre drönare dessutom har stoppats på väg mot mål i Israel. Samtidigt pågår markstriderna i gränstrakterna till Israel.

Följ ämnen i artikeln