Värd för klimatmöte ser oljan som en gudagåva
Publicerad 2024-11-10 09.08
Risken för greenwashing är skyhög när gas- och oljelandet Azerbajdzjan står som värd för klimatmötet COP29 som inleds i veckan.
– Det är inte vårt fel att vi har gas och olja. Det är en gåva från Gud, sade Azerbajdzjans president Ilham Aliyev vid en klimatkonferens i våras.
Presidenten har gjort klart att han tycker att gas- och oljeproducerande länder som hans bör fortsätta investera i den sektorn. Något som går stick i stäv med vad världens länder enades om förra året i Dubai – att fasa ut fossila bränslen.
– De gör ingen hemlighet av att de, som Förenade Arabemiraten gjorde vid COP28, kommer att ta det här tillfället för att öka sin produktion och öka sin försäljning av gas och andra fossila bränslen, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.
Grön satsning
Det statliga gas- och oljebolaget Socar lanserade en satsning på grön energi några veckor efter att man utsetts till värdland för COP29 och utlovade satsningar på koldioxidlagring, solenergi och vindkraft.
– Greenwashing, naturligtvis. Man gör det vid sidan av de investeringar man gör i fossilindustrin. Man försöker till varje pris vinna ekonomiska fördelar på olika marknader helt enkelt.
COP-presidenten Mukhtar Babayev är i och för sig tidigare miljöminister, men arbetade tidigare för Socar i 26 år.
– Det visar hur inflytelserik den sektorn är i Azerbajdzjan. Det skiner igenom.
President Ilham Aliyev har styrt Azerbajdzjan med järnhand i över tjugo år. Inga val som hållits under hans tid vid makten har ansetts fria och rättvisa av internationella observatörer och organisationen Freedom House har kallat landet ett av de minst fria i hela världen.
Men Azerbajdzjan försöker bättra på sin image genom att lansera årets möte som ”COP of peace” och uppmanar till global vapenvila under COP.
Hindrat inresor
Det finns inte någon inhemsk miljörörelse att tala om och frågan är hur lätt det kommer att bli för tillresande att framföra kritik eller göra sina röster hörda.
– Jag vet att man redan har hindrat inresa för personer som man befarar ska genomföra demonstrationer, säger Jakob Hedenskog.
Han kan tänka sig att man trots allt kommer att ge demonstranterna utrymme, men någonstans i periferin. För Azerbajdzjan är klimatmötet ett tillfälle att sälja in sig själv som ett modern land, kompetent att hålla internationella toppmöten.
– Man vill inte slå ner det med våld för det ökar ju bara den dåliga imagen. I stället kommer man nog att försöka få dem att märkas så lite som möjligt.