Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Nej till utökad aborträtt – seger för DeSantis

Uppdaterad 05.52 | Publicerad 03.56

Anti-abortaktivisten Sonja Kahkonen kampanjar för ett nej till utökad aborträtt i delstaten Florida på valdagen.

I tio amerikanska delstater har det även röstats om att stärka eller utvidga aborträtten.

I Florida vinner nejsidan, enligt AP. Abort är därmed fortsatt förbjudet efter graviditetsvecka sex. Colorado och Missouri säger däremot ja till att grundlagssäkra aborträtten.

Väljarna i Florida har sagt nej till att omkullkasta delstatens hårda abortregler, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det innebär en seger för Floridaguvernören Ron DeSantis, vars hårda förbud mot abort efter graviditetens sjätte vecka därmed kvarstår.

Hade jasidan vunnit hade abort blivit tillåtet fram tills fostret bedöms kunna överleva utanför mammans kropp, vilket vanligen är runt graviditetsvecka 24.

”Förlorat mycket”

På Demokraternas valvaka i Palm Beach, Florida är frivilligarbetaren Donna besviken.

– Här i Florida har vi förlorat mycket lokalt, säger hon till TT:s utsända och nämner bland annat aborträtten.

I Colorado – som redan har bland USA:s mest liberala abortlagar – har väljarna sagt ja till att säkra aborträtten i delstatens grundlag, rapporterar AP. Även i Missouri blev det ett ja till utökat grundlagsskydd för aborträtten.

Ja i Colorado

Även i Arizona och South Dakota har väljarna röstat om att ogiltigförklara olika förbud eller begränsningar av aborträtten som införts under de senaste årens inskränkningar.

I Maryland, Montana och Nevada har invånarna också fått ta ställning till att grundlagsstadga eller på andra vis säkerställa tillgång till abort i framtiden.

En majoritet av amerikanerna är för aborträtt, enligt en rad mätningar. Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris har lagt stor vikt vid abortfrågan och lovat att försöka återinföra aborträtten nationellt om hon blir president. Republikanernas kandidat Donald Trump har i stället skjutit frågan ifrån sig och sagt att det är en fråga som varje delstat bör besluta om.