Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Fem punkter om Wikileaksgrundaren Julian Assange

Publicerad 2024-06-25

Julian Assange

Spionerianklagade Julian Assange har erkänt brott och gjort en uppgörelse med USA för att undvika fängelse i landet.

Hans organisation uppger att han redan släppts från fängelset.

Här är fem punkter om Wikileaksgrundaren.

1. Wikileaks avslöjanden

Julian Assange, född 1971 i australienska Townsville, grundade Wikileaks 2006. Fyra år senare publicerade Wikileaks hundratusentals hemligstämplade militära och diplomatiska dokument bland annat USA:s krig i Irak och Afghanistan, som avslöjar amerikanska krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

2. Anklagelserna i Sverige

I augusti 2010 anklagades Assange för sexuella övergrepp mot två kvinnor under ett besök i Sverige. Han nekade till anklagelserna och menade att de var politiskt motiverade. I juni 2012 beslutade Storbritannien att utlämna Assange till Sverige, vilket ledde till att han sökte asyl på Ecuadors ambassad i London. Den svenska förundersökningen lades ner 2017 och återupptogs men avslutades återigen 2019 utan åtal.

3. Asyl i Ecuadors ambassad

Efter att ha barrikaderat sig på Ecuadors ambassad i London 2012, tillbringade Assange sju år där. Under sin tid på ambassaden blev han pappa till två barn. I april 2019 drogs hans asylstatus tillbaka och han greps av brittisk polis. USA offentliggjorde då åtal om spioneri och dataintrång mot honom och begärde hans omedelbara utlämning​​, vilket Assanges advokater avfärdade.

4. Globalt stöd och kritik

Assange har fått stöd från journalister, människorättsorganisationer och politiska ledare som ser hans fall som ett hot mot pressfriheten. Kritikerna hävdar samtidigt att de omfattande publiceringarna av hemliga dokument äventyrade USA säkerhet. Läkare har varnat för att Assanges hälsa är så pass dålig att han riskerar att dö i brittiskt fängelse.

5. Assange släpps fri

Efter mer än ett decennium av juridiska strider har Julian Assange nu kommit överens med USA:s justitiedepartement. Enligt Wikileaks släpptes han fri från Belmarsh-fängelset i London den 24 juni 2024. Enligt avtalet kommer Assange på onsdag, vid en domstol i amerikanska territoriet Nordmarianerna, erkänna sig skyldig till att ha tagit emot och spridit hemligstämplad information om det amerikanska försvaret.

Punktlistan är skapad med stöd av AI-verktyg från Perplexity och är kvalitetssäkrad av Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln