Skärpta coronaråd i hela landet

TT

Publicerad 2020-11-19

Skärpta allmänna råd gäller nu i hela landet. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att skärpa de allmänna råden i Jämtland. Därmed omfattas samtliga av landets regioner av skärpta råd, sedan Blekinge tidigare infört egna råd.

Man ser en brant ökning av antal smittade i region Jämtland Härjedalen.

– Det är ett lägre antal fall än i andra regioner men också här behöver vi vidta skärpningar om de allmänna råden, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Enligt råden ska man undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de man bor med samt avstå från onödiga resor. Råden gäller till och med den 13 december.

Folkhälsomyndigheten förlänger också råden i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland till den 13 december.

Tydlig ökning

Ytterligare 19 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har sammanlagt 6 340 smittade avlidit i landet.

3 016 personer med covid-19 har hittills intensivvårdats i Sverige.

– Vi ser en en tydlig ökning de senaste veckorna med ett stort antal fall som iva-vårdas, säger Tegmark Wisell.

Totalt i Sverige har 201 055 personer bekräftats smittade av covid-19. Medeltalet för de senaste 14 dagarna ligger på 562 bekräftade fall per 100 000 invånare i Sverige.

Försämring i alla regioner

På torsdagen gick region Stockholm upp i stabsläge. Därmed gäller stabsläge i tolv regioner. I fyra av landets regioner gäller förstärkningsläge och i fem normalläge.

Samtliga regioner ser en försämring av läget, enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Det finns 6 010 disponibla intensivvårdsplatser med respirator. 570 av dem är belagda, varav 183 med covid-19 patienter.

Belastningen av intensivvården ökar på grund av covid-19, säger Sandwall.

Intensivvårdskapaciteten i landet ligger på drygt 20 procent.

Ännu oklart med julresor

Folkhälsomyndigheten får en fråga om när reserekommendationer kan presenteras inför jul och nyår.

– Vi vill såklart möjliggöra för alla att planera men det går inte att komma med rekommendationerna nu. Får vi effekt av de här skärpta allmänna råden kanske vi kan öppna för ett resande. Vi måste först se vad effekten blir av den kraftiga bromsen som vi har dragit. Vi vill såklart möjliggöra resor i möjligaste mån, det är väldigt värdefullt att få besöka nära och kära, säger Karin Tegmark Wisell.

För att utvärdera rådens effekt tittar Folkhälsomyndigheten bland annat på förändringar i resande och belastningar på bokningssystem.

– Vi ser en kraftig minskning där sedan de skärpta allmänna råden infördes. Tidigare när vi hade nationella allmänna råd såg vi en ökning.

PODD Då kan den andra vågen vara över

Aftonbladet Daily pratar med Tom Britton

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Följ ämnen i artikeln