Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Björklunds idé går inte ihop med jobb till 75"

Publicerad 2012-02-10

Lärarförbundet rasar över nya gymnasieförslaget

Statsministern uppmanar: jobba till 75 och utbilda er till ny karriär sent i livet.

Samtidigt satsar utbildningsministern på yrkesgymnasium – som inte ger högskolekompetens.

– Det är inte rätt recept, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Eva-Lis Sirén.

I början av veckan gick Fredrik Reinfeldt (M) ut med att vi måste ställa om för att jobba längre, gärna till 75 års ålder.

Björklund: "Kan inte stå och se på"

För att det ska fungera behöver personer med tunga yrken, där "kroppen inte längre orkar", utbilda om sig och göra en ny karriär sent i livet, enligt Reinfeldt.

Samtidigt tillkännager utbildningsminister Jan Björklund regeringens nya gymnasiereform: att erbjuda kortare renodlade yrkesprogram. De ska vara 1,5 år långa och kärnämnena svenska, matematik och engelska skalas bort, vilket inte ger behörighet till studier på högskola och universitet.

– Det är bättre att 16-åringar går ut och får ett jobb än att de hoppar av skolan. Vi kan inte bara stå och se på när 10 000-tals slås ut och blir arbetslösa, säger Jan Björklund till Aftonbladet.

Lärarförbundet: "Låser möjligheterna"

Det får Lärarförbundet att rasa.

– Björklund försvagar Sverige som utbildningsnation. Utbildningsministern tycks vilja nedmontera gymnasieskolan. Det här är att lura eleverna att tro att de blir attraktiva på arbetsmarknaden. Även byggnadsföretag kräver kunskaper i svenska, matematik och engelska i dag. Nu går de rakt ut i arbetslöshet, säger Eva-Lis Sirén och fortsätter:

– Statsministern tar upp att människor måste tänka sig ett långt yrkesliv och att kunna byta karriär. Det här skapar tvärtom en inlåsning för ungdomar, som får minskade möjligheter att utbilda om sig. Vill man ha en flexibel arbetskraft är det här inte rätt recept.

LR: "Fel väg"

Hon får medhåll av Lärarnas riksförbund, som går ut med att reformen kräver en rejäl satsning på Komvux.

– Regeringen har ju skurit ned på Komvux med 600 miljoner för fem år sedan, och det är helt fel väg att gå, säger presschefen Zoran Alagic.

Jan Björklund påpekar att regeringen återigen tillförde pengar till Komvux 2009 – även där med fokus på yrkesutbildningar.

– Statsbidragen till Komvux går alltid upp och ner. Det följer efterfrågan på platser, som följer arbetsmarknaden och konjunkturen, säger han.

"Nu får de jobb att byta ifrån"

Björklund anser inte att de korta yrkesprogrammen på gymnasiet strider emot att kunna jobba till 75.

– Tvärtom. Nu får ungdomarna i alla fall ett jobb att byta ifrån.

Kommer större satsningar på Komvux nu?

– Ja, det här förutsätter större möjligheter att utbilda sig som vuxen.

Enligt Björklund pågår diskussioner om att höja maxåldern för studielån från dagens 55 år.

– Ja, samtidigt är ju det här med lån det att man trots allt ska tillbaka. Men jag ser framför mig att åldern kommer höjas.

Vilken ny maxgräns som kan tänkas, vågar Björklund ännu inte säga.

S: "Provocerande"

Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Mikael Damberg anser att den förkortade yrkesutbildningen blir en "utbildning rakt ut i arbetslösheten".

– Jag tycker det är så provocerande att samma år som regeringen minskar anslagen till gymnasieutbildningarna med 675 miljoner kronor, så skär man ner på utbildningarna i stället för att investera i en bättre gymnasieskola.

– Det i kombination med neddragningar som regeringen gjort inom vuxenutbildningen går på tvärs med utvecklingen att man ska ställa om mitt i livet. Regeringens politik hänger inte alls ihop med det statsministern talar om, säger Mikael Damberg till Aftonbladet.