Syriens ambassadör i Irak lämnar i protest

Uppdaterad 2012-07-19 | Publicerad 2012-07-12

Samtidigt som dödandet fortsätter i Syrien tar allt fler högt uppsatta politiker avstånd.

Nästa på tur är landets ambassadör i Irak.

Nawaf al-Fares hoppar av sin post och vill inte återvända till hemlandet.

Granatattackerna viner ner not marken norr om staden Homes. Tre barn dödades.

Videobilder som nyligen publicerats på nätet vittnar om att åldet mot de civila fortsätter i Syrien och landets ledare, president Bashar al Assad blir allt mer i frågasatt – även av sina egna partikamrater.

Går även ur partiet

Syriens ambassadör i Irak, Nawaf al-Fares, sa i natt i tv-kanalen Al Jazeera att han har fått nog. Han vill inte stödja massmorden längre som landets representant.

– Härmed tillkännager jag mitt avhopp från posten som syrisk ambassadör i Irak och utträde Baath partiet, säger han och fortsatte:

– Och jag uppmanar alla ärliga medlemmar i partiet att göra mig sällskap, eftersom regimen har förvandlat partiet till ett instrument för att döda människor och deras strävan efter frihet.

Sökt asyl i grannland

Al-Fares har inga planer på att återvända till hemlandet och uppges nu söka asyl i Turkiet.

Han är den högst uppsatta politikern som avgått i protest sedan upproret i Syrien drog i gång för 16 månader sedan och det slår hårt mot den syriska regimen.

Tidigare har endast högst uppsatta militärer hoppat av.

Vita huset i USA kunde inte bekräfta de nya uppgifterna i går men en talesperson sa att det var "en välkommen utveckling", enligt nyhetsbyrån AP.

Uppmanas stoppa vapen

Trots nederlaget har Assad-regeringen fortfarande stöd av starka allierade som Ryssland, Iran och Kina. Ryssland har bland annat kritiserats för att förse Syrien med vapen som sedan riktas mot det egna folket.

Samtidigt vill västländerna ge Syriens president Bashar al-Assad ett ultimatum. Han har tio dagar på sig att stoppa användningen av tunga vapen, enligt FN:s säkerhetsråd uppger AP.

Om regeringen inte stoppar våldet mot de civila innan tidsfristen går ut, kan FN ta till så kallade icke-militära sanktioner enligt kapitel 7 i FN-stadgan.

Förhandlingarna om förslaget och ett konkurrerande ryskt, som inte nämner sanktioner, inleds på torsdagen.