Kvinnans bil fast i vattenmassorna

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2011-12-10

Kvinnan förd till sjukhus: Hon var inte kontaktbar

Den 53-åriga kvinnans bil dränktes i vattenmassorna.

Efter 20 desperata minuter lyckades räddningstjänsten bärga henne.

– Hon hade puls men var inte kontaktbar, säger Lars-Gunnar Gustafsson vid Göteborgspolisen.

Människor uppmanades att stanna inomhus på västkusten i går.

Göteborg lamslogs när stormen slog till i går.

Vid en viadukt i Gamlestan fastnade flera bilar i vattenmassorna tidigt på kvällen. Vattnet nådde upp till taket på bilarna och polisen spärrade av området.

Strax efter klockan 22 körde en polisbil förbi platsen och vinkades in av en folksamling. En bil låg och flöt, näst intill osynlig, vid viadukten.

– Man såg bara en liten del av bagageluckan, större delen av bilen var under vattenytan, säger Lars-Gunnar Gustafsson, biträdande vakthavande på Länskommunikationscentralen.

Kunde inte ta sig ut

Vittnen hade sett hur bilen kört igenom avspärrningarna och hamnade helt under vatten. Den 53-åriga kvinnan i bilen hade inte en chans att ta sig ut på egen hand.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och lyckades bärga kvinnan som fördes svårt skadad till Östra sjukhuset.

– Uppskattningsvis har hon varit i bilen 20 minuter, men hur länge hon var under vattenytan är inte klart.

På sjukhuset återupplivade läkare kvinnan flera gånger. Hennes tillstånd var tidigt i morse oklart.

– Det senaste beskedet vi fick om hennes hälsa var klockan 23.49 i går kväll. Då uppgav sjukhuset att kvinnan var allvarligt skadad, hade puls, men var inte kontaktbar, säger Lars-Gunnar Gustafsson.

”Har svårt att förstå”

Hur kvinnan tog sig igenom avspärrningarna är inte känt.

– Jag vet faktiskt inte det. Det är möjligt att det bara var koner som hade blåst bort, men människor hittar alla möjliga sätt att ta sig igenom avspärrningar. Vi hade patruller på plats hela kvällen och de berättade att folk hade väldigt svårt att förstå att det var avspärrat, säger Lars-Gunnar Gustafsson.

Under gårdagen gick räddningstjänsten ut och varnade allmänheten för att över huvud taget ge sig ut på flera håll runt västkusten. Runt kustområdena rådde full orkan. När extremvindarna nådde centrala Göteborg ställdes tåg in, containrar blåste omkull, träd ramlade ner och flera hustak gick sönder. Älvsborgsbron stängdes av efter att vindar på 34 meter i sekunden, orkanstyrka, uppmätts.

11 000 strömlösa

På lördagsmorgonen var omkring 11 000 hushåll hos Eon, Fortum och Vattenfall utan el, de flesta i Västernorrland och Västra Götaland.

Vattennivån i Skagerrak och Kattegatt steg på natten till omkring 140 centimeter över medelvattenståndet, enligt en klass 2-varning från SMHI.

Ovädret kommer att fortsätta under dagen, framför allt på västkusten och ner mot Götaland. Enligt SMHI finns det risk för fler översvämningar i Göteborgsområdet.

– Det kommer fortsätta dra in regnskurar och blåsa fram till mitt på dagen. Men framåt eftermiddagen lugnar det ner sig, säger Anna Hjelmstedt, meteorolog på SMHI.

Nytt oväder väntas

I nästa vecka drar ett nytt oväder in över Sverige.

– Det blir väldigt blåsigt igen på tisdag kväll och under onsdagen. Det är svårt att säga om det blir lika starkt som detta oväder, men det väntas en hel del snö i Svealand och Norrland, säger Chrisanthi Grammatopoulou, meteorolog på SMHI.

Tipsa |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln