Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Visas upp av terroristerna

Publicerad 2011-12-10

Första bilden av kidnappade svensken

BEFANN SIG PÅ SEMESTER 36-åringen och hans resesällskap blev kidnappade av tungt beväpnade män med automatvapen. Den första bilden på gisslan publicerades av en mauretansk nyhetsbyrå.

Här visar al-Qaida-gruppen för första gången upp sin svenska gisslan.

36-åringen från Stockholm och hans två vänner fördes bort när de satt och åt.

En tysk medborgare avrättades omedelbart.

Den nordafrikanska falangen av al-Qaida, Aqim, slog till när den 36-årige svenska turisten och hans resesällskap besökte en restaurang i Timbuktu i Mali, den 25 november.

Tungt beväpnade med automatvapen tvingade de ut de fyra männen till en bil. En av dem, en tysk medborgare, vägrade kliva in i det väntande fordonet.

Enligt lokala medier avrättades han då omedelbart med ett skott i huvudet.

Skickades via mejl

Flickvännen till en av de bortförda männen undkom eftersom hon var på toaletten just när de slog till.

– Så vitt jag förstår visste kidnapparna inte om att hon var där, har hotellägaren tidigare sagt till Aftonbladet.

Bilderna på svensken och övriga i gisslan är första tecknet på att de fortfarande är i livet. De publicerades i går av en mauretansk nyhetsbyrå som mottog dem via mejl från al-Qaida-falangen.

I en kommuniké tar gruppen på sig ansvaret för bortförandet av 36-åringen och hans sällskap samt en attack mot två franska medborgare som anklagas för att vara spioner. Kidnappningarna uppges delvis vara en hämnd för att flera Aqim-soldater fängslats.

”Jag vet ingenting”

– Bortförandet av två spioner och tre andra västerlänningar är en vedergällning för Frankrikes attacker mot muslimer i Sahel-regionen. Och för Sarkozys vansinniga politik, står det i kommunikén, uppger nyhetsbyrån ANI.

Några regelrätta krav för frigivning anges inte. På Sveriges ambassad i Bamako uppger ambassadsekreterare Kristina Donnér först att man inte har varit i kontakt med svensken. Sedan ändrar hon sig.

– Jag vet ingenting. Du får prata med UD:s presstjänst.

Varken Rikskriminalpolisen eller UD vill kommentera hur 36-åringen mår eller vilka åtgärder som har vidtagits.