Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Polisens misstag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-20

Avbröt bevakning av värdedepåer & helikoptrar Lät två misstänkta gå – en kvart före jätterånet

Tio personer åtalas för delaktighet i ett av de största och mest spektakulära rånen i kriminalhistorien.

Men det är ett rån som kunde ha förhindrats.

– Om svenska polisen agerat på informationen vi gett dem skulle de ha stoppat rånarna, säger Sasa Vukadinovic, chef för den serbiska underrättelsetjänsten.

En månad före rånet kom planerna till svenska polisens kännedom. Serbisk polis hade genom telefonavlyssning fått reda på vad som var i görningen.

Men trots det lyckades svensk polis inte stoppa rånarna.

– De fick veta allt, att ett stort rån var på gång, hur rånet skulle gå till, att det skulle utföras med helikopter, har Sasa Vukadinovic berättat för Aftonbladet.

Ingen bevakning

Efter tipset från Serbien vidtogs flera åtgärder.

• Flera värdedepåer i Stockholm sattes under bevakning, men en vecka innan rånet ägde rum, avbröts, enligt Aftonbladets källor, bevakningen.

• Samma sak gällde polisens egen helikopterbas i Myttinge. Helikoptrarna flyttades i början på september efter uppgifter från Serbien om att de skulle saboteras i samband med rånet, men när ingenting hade hänt den 15 september, flyttades helikoptrarna tillbaka. På morgonen för rånet den 23 september hittades en bombattrapp på basen, och polisens helikoptrar kunde därför inte ta upp rånarjakten. Någon bevakning av hangaren fanns inte.

• Informationen från Serbien ledde också den svenska polisen till flera av de nu åtalade rånarna. Man spanade på dem regelbundet, och fångade flera av dem på film när de träffades och avlyssnade deras telefoner och bilar. Men rånarna visste att de var avlyssnade och talade inte om sina planer.

– Jag svär på att de hör på oss också, säger en av de misstänkta på polisens ljudupptagning.

Vid flera tillfällen stoppas de för kontroller, men utan resultat.

• Bara en timme innan rånet, 04.20, stoppades två av de åtalade av polisen i en kontroll när de kommer gående på en cykelväg några hundra meter från värdedepån i Västberga.

Först försökte de springa, men polisen hann i kapp dem.

Polisen visiterade dem och hittade bland annat hänglås och kedjor av den typ som användes för att låsa fast fotanglarna för att hindra polisen runt G4S lokaler.

Efter visitationen släpptes de, enligt polisens egna anteckningar, 05.02.

16 minuter senare landade helikoptern på G4S tak.

En halvtimme senare lyfter den.

Två spårlöst borta

Det har nu gått tio månader sedan rånet.

Tio personer åtalades i går. Fem av dem för grovt rån, fem för medhjälp till grovt rån. Samtliga nekar till brott.

Tre personer var inne i G4S lokaler. Bara en av dem är gripen. De två andra, polisen vet inte vilka de är, är spårlöst borta.

Likaså bytet – drygt 39 miljoner kronor.

Sasa Vukadinovic är besviken.

– Vi gjorde allt som stod i vår makt, utom att åka till Sverige och stoppa rånet. Vi förväntade oss att svensk polis skulle stoppa rånarna – allt annat vore ologiskt.