Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Gruvarbetarna får inte se dramafilmer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-05

Psykologer vill inte riskera att de blir deprimerade.

De instängda gruvarbetarna får prata i telefon med sina anhöriga varje helg. Men inte se på dramer eller lyssna på mp3-spelare.

De instängda gruvarbetarna i Chile slår ihjäl tiden genom att jobba och se på tv.

Men de de får inte se dramafilmer.

– Det vore mental tortyr, säger en psykolog.

På tisdag har gruvarbetarna varit instängda i två månader. Det är knappast något de firar, men ingen kan neka till att livet i gruvan har förbättrats markant under den tiden.

De första dagarna efter raset irrade de runt i mörkret nästan helt utan mat och vatten. Nu har de varm mat, glass och kan se på tv.

Inga dramer

Men när det gäller filmutbudet har psykologerna uppe på marken infört vissa restriktioner. Actionfilmer och komedier som Troja och The Mask är tillåtna.

Men inga tårdrypande dramer.

– Det vore mental tortyr, säger räddningslagets chefspsykolog Alberto Iturra till San Fransisco Chronicle.

Han för en ständig kamp för att hindra att gruvarbetarna blir deprimerade nere i de trånga gångarna. Av den anledningen censureras också nyhetssändningarna från dystra inslag.

– Det här är en räddningsoperation, ingen dokusåpa, säger Iturra.

Hårt jobb

Gruvarbetarna har heller inte fått några mp3-spelare, handhållna spelkonsoler eller hörlurar, trots att de bett om det. Sådana prylar skulle nämligen isolera dem från varandra. Enligt Iturra är det viktigt att de umgås och hjälper varandra.

I övrigt är det mycket hårt arbete i gruvan. Dagarna börjar med frukost bestående av kaffe eller te med en ost- och skinkmacka. Sedan är det tungt arbete med att frakta bort all sten som trillar ner genom borrhålen som håller på att vidgas.

De måste också städa bort skärp och tömma toaletten.

En grupp håller dessutom hela tiden koll på de små paket med mat, kläder, mediciner och personliga brev som dagligen skickas ner genom ett annat borrhål. Räddningslaget har efter tuffa interna diskussioner till slut gått med på att tillåta cigaretter nere i gruvan.

Alkohol är dock strikt förbjudet.