Flod av döda fiskar i Mexikanska golfen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Men det är inte BP:s fel säger experterna

Nej, det är inte en asfalterad väg på bilden.

Det är döda fiskar.

I hundratusental.

En silverfärgad flod av döda fiskar. Den ofattbara synen mötte invånarna i Bayou Chaland i Louisiana i helgen.

Med tanke på att området är ett av de värst drabbade av vårens och sommarens oljekatastrof i Mexikanska golfen är det många som har pekat ut oljebolaget BP som skurk.

Varnat för katastrof

Såväl oljespillet som de lösningsmedel som användes vid saneringen är dödligt giftiga för det marina livet, och miljöorganisationer har länge varnat för att en liknande katastrof kan inträffa.

Men Louisianas myndighet för djurliv och fiske säger att det finns en mer naturlig förklaring till massdöden.

Efter att ha undersökt om det finns en koppling till oljespillet meddelande taleskvinnan Olivia Watkins i dag att BP med största sannolikhet är oskyldigt, enligt Daily Mail.

Dog av syrebrist

Orsaken är i stället lågvatten i kombination med värme. Watkins säger att lågvattnet fångade fiskarna i ett område som bara var en halvmeter djupt. Att vattnet var varmt innebär att det inte innehåller lika mycket syre som kallt vatten, så fiskarna kvävdes till döds.

– Just det här vattenområdet blir isolerat vid lågvatten, säger hon till tv-kanalen WWLT.

Flera myndigheter har dock blivit ombedda att undersöka orsaken till fiskdöden. Miljontals liter olja och lösningsmedel släpptes ut i Mexikanska Golfen efter oljeolyckan och det är fortfarande högst oklart vilken effekt det har på vattenlivet.

Här hittades
fiskarna