Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Här startar sekten skola

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-17

Avhopparen: Opus Dei är fundamentalistisk och farlig

SURAHAMMAR. En stiftelse som styrs av den katolska sekten Opus Dei har köpt Surahammars herrgård.

Aftonbladet kan i dag avslöja att de har kommit dit för att driva en flickskola.

– Det är så det börjar. Det här är en sekt som kan vara väldigt farlig, säger avhopparen Ia Modin.

Den vackra herrgården, bruksorten Surahammars medelpunkt, har bytt ägare. De förra serverade mat och tog emot turister och ortsbor i sitt värdshus. Det gick inte ihop sig och till sist tvingades de sälja.

I lördags var det nyinvigning.

– Jo, jag såg dem i helgen, det var fullt med folk där. Jag vet inte vilka de är, men det sägs ju att det ska vara någon sorts sekt, säger en man vi möter i centrum.

Fastigheten Hovgården 1:15 förvärvades den 28 december för 4 235 090 kronor av stiftelsen Ateneum, som styrs av Opus Dei.

Stiftelsen köpte också det gamla värdshusbolaget – Surahammars Herrgård AB – för en okänd summa, som enligt säljaren är ännu högre.

Bolag i Stockholm

Herrgården drivs som ett bolag med säte på Valhallavägen 120 på Östermalm i Stockholm. På samma adress finns även Norrbro Akademin – en annan stiftelse som drivs av Opus Dei.

För den genomsnittlige surabon är Opus Dei, eller La Obra som den kallas av cirka 87 000 invigda världen över, förmodligen främst känd genom Dan Browns bestseller ”Da Vinci-koden”.

– Jag såg filmen, men den var lite seg i början tycker jag, säger Maj-Lis Nilsson som är född och uppvuxen i Surahammar.

Hon kommer ihåg skräckscenerna med jättealbinon som sektens präster skickar efter huvudpersonen som är på väg att avslöja kristendomens mest bevarade hemlighet:

– Det var vedervärdigt.

Det är naturligtvis ren fiktion. Ändå tycker Maj-Lis och maken Sune att det känns olustigt att herrgården drivs av något som kallas för sekt.

– Det är väldigt tråkigt, vi åt där sista gången i september.

”Påvens maffia”

Mycket är skrivet om den katolska rörelsen som grundades 1928 av den spanske prästen Josemaría Escrivá.

Lika mycket är höljt i dunkel. Känt är dock att Opus Dei har kallats ”påvens maffia” och under decennier stått bakom några av Europas sämst ansedda regimer, och stöttat reaktionära krafter och fundamentalistiska kyrkor.

Till exempel var flera av ministrarna i diktatorn Francos Spanien medlemmar i rörelsen.

Avhoppare har berättat om hjärntvätt och självspäkning som övergår i blodvite och ätstörningar. Men efter ”Da Vinci-koden” har organisationen blivit en smula öppnare och förnekar bestämt alla anklagelser om hjärntvätt och kopplingar till extremhögern.

Frågan man naturligtvis ställer sig är vad en katolsk rörelse, med förgreningar högt upp i näringsliv och beslutande församlingar, vill göra i en mellansvensk protestantisk sossekommun.

Ringer stiftelsen

Snön knarrar under fötterna när vi tar grusgången upp mot herrgårdens tunga portar. Ringklockan verkar inte funka. Knackningarna ekar i salarna. Ingen öppnar.

Däremot hittar vi ett nummer till stiftelsen som har köpt herrgården. Där svarar Maria Noel Mones, styrelseledamot i Ateneum.

– Vi riktar oss till unga kvinnor och kommer att ha mattekurser, ledarskapsutbildningar och reträtter där vi ägnar tid åt gud och att be, läsa och lyssna på präster som predikar.

Maria Noel Mones säger att stiftelsen är självständig från Opus Dei, men att hon och samtliga styrelseledamöter i Ateneum är medlemmar i organisationen, som också står för flickornas andliga utveckling.

Hon berättar att representanter från Surahammars kommun kom till invigningen i lördags.

– De flesta är socialdemokrater, men de var mycket trevliga.

Ia Modin är journalist och hoppade av Opus Dei för mer än tio år sedan.

Kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S) var där. Hon säger att hon inte närmare tagit reda på vilka som ligger bakom stiftelsen, men känner till att det handlar om en religiös organisation.

– Vi stöttar dem inte, men skulle kunna samarbeta med dem i vissa arrangemang. De presenterade en ganska stor bredd på det de erbjuder i utbildningssyfte, säger hon.

– På sportlovet ska de till exempel ha matematik för högstadieflickor.

Och det just så det börjar, enligt avhopparen Ia Modin.

”Manipulation”

– Man lockar med en akademisk miljö, vilket brukar gå hem hos föräldrar. Men all verksamhet är strikt hopkopplad med det man kallar för andlig vägledning. Det är en ytterst välregisserad manipulation som på sektmaner leder in ungdomen i Opus strikt konservativa värderingar och livsmönster, säger hon.

Ia Modin hoppade av Opus Dei för över tio år sedan. Hon är jurist och har varit nominerad till Stora Journalistpriset för sina avslöjanden om rörelsen i Sverige.

– Det är väldigt långsiktigt och väldigt genomtänkt. När de här flickorna konverterar vid 18–19 års ålder har deras föräldrar ofta ingen aning om att de sedan länge är fundamentalistiska katoliker.

”Är ingen sekt”

Maria Noel Mones tillbakavisar anklagelserna:

– Det finns ingenting som kan bekräfta påståendena att Opus Dei är en sekt. Kom och se själva.

Kritiker har länge hävdat att Opus Dei söker inflytande för att påverka samhället i fundamentalistisk riktning. Sådant som brukar intressera Säkerhetspolisen.

– Man kan säga att vi följer upp olika miljöer i generella termer, säger Mattias Lindholm, presssekreterare på Säpo.

– Aktörer blir intressanta för oss först när de påverkar politiska beslutsfattare, verkställande politiska beslut eller den allmänna opinionen. När det finns ett hot mot demokratin blir vi intresserade.

Är Opus Dei ett hot mot demokratin?

– Jag vill inte kommentera den grupp du nämner.

Har du varit med i en
sekt?