”Det var en miss”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-13

Polisens utredare fick inte flyga med till Afghanistan – Försvaret ville utreda dödsskjutningen självt

Försvarsmakten ville sköta utredningen av dödsskjutningarna på egen hand – därför stoppades Rikskriminalens mordutredare från att följa med flygplanet till Afghanistan.

Nu tvingas polisen förlita sig på militärens egna uppgifter från brottsplatsen.

– Det var en miss, säger Philip Simon, pressekreterare på Försvarsmakten.

Aftonbladet avslöjade i går att polisen misstänker att officerarna Johan Palmlöv och Gunnar Andersson kan ha träffats av egna sidans kulor.

Efter dödsfallen bedrivs två utredningar – dels Försvarsmaktens egen, dels en polisiär mordutredning.

Erfaren mordutredare

Direkt efter händelsen tog rikskriminalens utredningssektion på eget initiativ beslutet att inleda en förundersökning om dödsskjutningarna. Till utredningsledare utsågs Stig Edqvist, en av landets mest erfarna mordutredare.

Men till skillnad från vanliga brottsutredningar fick de inte möjlighet att undersöka brottsplatsen och förhöra ögonvittnen på plats.

När Rikskriminalen kontaktade Försvarsmakten och begärde att en polisman skulle få följa med planet till Afghanistan sa militärledningen nej.

– Skälet var att det inte fanns plats på planet, säger Varg Gyllander presstalesman för Rikskriminalen.

Sa nej till rikskrim

Försvarsmakten hävdadei går eftermiddag en annan version. Brigadgeneralen Jan-Gunnar Isberg, chef för försvarets utredningskommission, ansåg att den kompetens som behövdes för att genomföra utredningen redan fanns på plats bland försvarets personal.

Därför sa man nej till rikskriminalen.

Senare i går kväll kontaktade försvarsmakten Aftonbladet och gav en ny version.

– När Rikskriminalen kontaktade oss såg vi det som ett erbjudande om hjälp, inte som en formell begäran att åka ner och genomföra sin utredning. Därför tackade vi nej. Det var en miss, säger pressekreteraren Philip Simon.

Handplockade utredare

Trots att Rikskriminalen driver en förundersökning om mord har de alltså inte besökt brottsplatsen. I stället har de fått förlita sig på de uppgifter som de fått från militärpolisen och undersökningskommissionen.

Kommissionen består av sju officerare, handplockade av dess chef Jan-Gunnar Isberg.

Står fast vid versionen

Redan morgonen efter dödsskjutningarna meddelade försvaret att de båda svenskarna och deras tolk blev skjutna på nära håll ”av en förövare som utgett sig för att vara polis”.

Den versionen står de fast vid.

– I dagsläget finns inget som tyder på att händelsen gått till på något annat sätt, säger chefen för armétaktiska staben Berndt Grundevik.

Men enligt källor med insyn i förundersökningen misstänker Rikskriminalpolisen att soldaterna träffades av så kallad ”friendly fire”. Den rättsmedicinska undersökningen visar, enligt

Aftonbladets källor, att händelseförloppet inte överensstämmer med den version försvarsmakten gett.

Bland annat skottvinklarna gör att utredarna misstänker att de svenska officerarna träffats av kulor från den egna sidan.

Generalmajor Bengt Grundevik anser att Aftonbladets uppgifter är ”detaljer tagna ur sitt sammanhang”. I övrigt vill han inte kommentera undersökningen innan den är klar.

Vill styra utredningen

En av Aftonbladets källor säger att försvarsmaktens agerande är svårt att tolka på annat sätt än att man velat sköta hela mordutredningen på egen hand. Eller i vart fall styra den.

– Är det verkligen rätt, att de ska avgöra vilka utredare som ska arbeta med en förundersökning om mord på svenska medborgare – vilket faktiskt är polisens ansvarsområde.

Eva Palmlöv, mamma till den avlidne officeraren Johan Palmlöv, har sedan tidigare fått beskedet att det pågår en polisutredning om hennes sons död.

– Vi har fått veta att det pågår en utredning och att den är rubricerad som mord. Det vore förfärligt om de här uppgifterna stämmer, men jag vill inte kommentera det närmare förrän utredningen är klar.

”Låter helt omöjligt”

Vice korpral Claes Ekberg, 21, som var med vid skottlossningen och blev träffad i foten, är skeptisk till uppgifterna om att de båda soldaterna skulle ha träffats av den egna sidans kulor.

– För mig låter det helt omöjligt. Men jag vill inte kommentera detta närmare.

Försvarets undersökningskommission planerar att delredovisa sin utredning om några veckor.

Polisens utredning, som leds av chefsåklagare Krister Petersson, väntas bli klar först någon gång före sommaren.