Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Tusentals flyr bomboffensiv

Uppdaterad 2016-02-11 | Publicerad 2016-02-05

Syrier på flykt från Aleppo vid gränsen mellan Syrien och Turkiet.

Tiotusentals människor är på flykt från Syriens största stad Aleppo just nu – men gränsen mot grannlandet Turkiet uppges vara stängd.

Den syriska regimen och dess ryska allierade genomför sedan början av veckan en massiv bomboffensiv mot platser kring den strategiska staden.

– Det känns som om en belägring är på gång, säger David Evans, chef för den amerikanska hjälporganisationen Mercy Corps till nyhetsbyrån Reuters.

I samband med att fredssamtal skulle inledas mellan de olika parterna som vill styra Syrien intensifierades de regimstyrda ryskstödda flygbombningarna kring Syriens största stad Aleppo i början av veckan.

– De ryska luftangreppen pågår dag och natt, det var över 250 anfall bara i vårt område på en enda dag, säger Hassan Haj Ali, chef över en av de stridande rebellgrupperna som samlats under Fria syriska armén, till Reuters.

Den strategiska handelsstaden har fram till dagsläget till stor del kontrollerats av rebellgrupper knutna till den Fria syriska armén, men efter bombattackerna i veckan meddelade regimen i onsdags att man hade lyckats bryta den allra viktigaste försörjningsleden för rebellgrupperna in till Turkiet.

En uppenbar seger för presidenten Bashar al-Assad.

Försöker expandera

Utöver det ska också ett flertal byar, som i tre års tid varit rebellkontrollerade, nu vara i regimens händer.

– Regimen försöker nu att expandera området där man tagit kontrollen. Aleppos norra landsbygd är omringad, fortsätter Hassan Haj Ali.

Boende i städerna har reagerat olika på de intensifierade striderna.

En del familjer har firat och välkomnat arméstyrkor.

Andra har flytt mot närmaste landsgräns – Turkiets.

I går varnade Turkiet för att så många som 70 000 flyktingar kunde vara på väg mot gränsen - som dessutom sägs vara stängd för civila. Landet hade då precis vädjat till den internationella givarkonferensen för bistånd till syriska flyktingar om att man redan tagit emot miljontals människor på flykt.

Striderna över Aleppo är de mest intensiva sedan Ryssland anslöt till de syriska regimbombningarna i höstas, uppger människor på plats. Det är också Ryssland som får skulden för att fredssamtalen, ledda av FN-sändebudet Staffan de Mistura, bröt samman och pausades i onsdags, kort efter att de hade inletts i Schweiz.

– De intensiva ryska luftangreppen riktar sig framförallt mot oppositionsgrupper i Syrien och underminerar ansträngningarna för att hitta en politisk lösning på konflikten, sa NATO-chefen Jens Stoltenberg enligt BBC tidigare i dag.

Bombar sjukhus

Förutom de närmare 15 000 människor som nu är på flykt uppger FN också att minst 13 flygattacker under veckan har riktats mot sjukvårdsinrättningar.

Rysslands ambassadör till FN, Alexej Borodavkin har uppgett att offensiven i Aleppo är riktad mot Nustrafronten och andra radikala extremistgrupper som finns i staden.

Över 250 000 människor har mist livet under det fem år långa kriget i Syrien. 11 miljoner människor är på flykt.

Följ ämnen i artikeln