Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Hetaste namnen att ta över

Publicerad 2013-01-21

Om en knapp timme avslöjar statsministern vem som blir ny jämställdhetsminister.

Men spekulationerna pågår för fullt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är de några av de hetaste namnen.

Maria Arnholm, 55.

Statssekreterare hos Nyamko Sabuni på Utbildningsdepartementet från augusti 2012.

Har varit bland annat vd för Springtime och informationsdirektör på Coop Sverige samt ledamot av styrelsen i Sveriges television.

Var tidigare under karriären bland annat dåvarande fp-ledaren Bengt Westerbergs pressekreterare och stabschef.

Birgitta Ohlsson, 37.

EU-minister sedan februari 2010, då hon efterträdde Cecilia Malmström. Är även ansvarig för konsument- och demokratifrågor.

Var innan det utrikespolitisk talesman 2006-2010.

Det som talar mot Birgitta Ohlsson är att hon nu befinner sig i Dublin och att regeringen gått ut med att den nya jämställdhetsministern kommer att vara på plats på presskonferensen kl 10.

Helene Odenjung, 47.

Första vice partiordförande i FP som varit med i partiets ledningen sedan 2007. Är skeppsmäklare till yrket och sedan valet 2002 kommunalråd och gruppledare för folkpartiet i Göteborgs kommun.

Tina Acketoft, 46.

Riksdagsledamot i Folkpartiet sedan 2002 och representant för västra Skåne. Gruppledare i riksdagens utbildningsutskott, samt andre vice gruppledare för Folkpartiets riksdagsgrupp. Ordförande i utskottet för jämställdhet och icke-diskriminering, Europarådets parlamentariska församling.

Bubblare:

Det mest troliga är att det blir en kvinna, men Jasenko Selimovic, 44, har under morgonen även nämnts som en bubblare. Han är en konstnärlig ledare, regissör och sedan hösten 2010 statssekreterare hos integrationsministrer Erik Ullenhag.