Krig och fred genom åren

Publicerad 2012-11-21

Konflikten mellan Israel och palestinierna har ­pågått sedan den judiska ­statens grundande 1948.

Det som var tänkt som ett sätt att läka såren efter andra världskrigets förintelse sådde i stället fröet till en av vår tids ­blodigaste och mest ­svårlösta konflikter.

Utöver regelbundet våld och ­terror mot den palestinska befolkningen har Israel sedan dess ut­kämpat fyra krig mot sina arabiska grannar.

Trots åtminstone ett verkligt fredsavtal har konflikten inte kommit närmare en lösning. Snarare tvärtom. Den kan mycket väl hålla på i 60 år till.

Aftonbladets Wolfgang Hansson förklarar konfliktens kärna.

HÄR ÄR PARTERNA SOM STRIDER …

Israel

Modern militär teknologi har de senaste åren gjort en tvåstats‧lösning mindre attraktiv för Israel. När palestinierna har tillgång till långdistansraketer är en självständig palestinsk stat ingen garanti för fred.

Israels taktik bygger på att grannarna ska vara så rädda för den judiska statens militära styrka att de inte törs utmana Tel Aviv. Det fungerar på grannländerna, men inte på den palestinska befolkningen i de ockuperade områdena.

Nu står Israel inför valet om de ska ockupera Gaza igen, för att på så sätt kunna få stopp på raketbeskjutningen mot civila i södra Israel. Israel tvingade bort bosättarna från Gaza 2005, just för att slippa ha med enklavens 1,5 miljoner palestinier att göra.

Hamas

En av västvärlden terroriststämplad organisation som kom till makten i Gaza genom demokratiska val 2006. Sprungen ur den politiska organisationen Muslimska brödraskapet. Vann popularitet genom sin kompromisslösa kamp mot Israel samtidigt som man fungerade som en social välgörenhetsorganisation för palestinier.

Sedan de kom till makten har de tonat ner den del av sitt politiska program som säger att Israel ska utplånas.

I dag utmanas Hamas av flera ännu mer radikala islamistiska organisationer, som vill att den väpnade kampen mot Israel återupptas i full skala.

al-Fatah

Den döde Yassir Arafats rörelse som styr på Västbanken med president Mahmoud Abbas i spetsen. Är villig att förhandla om fred med Israel. Har redan ett långt gånget säkerhetssamarbete med israeliska säkerhetstjänsten.

Har belönats genom att Israel lyft många vägspärrar på Västbanken, vilket gjort det lättare för palestinierna att röra sig fritt och har fått den lokala ekonomin att blomstra.

Nu riskerar våldet att sprida sig från Gaza till Västbanken. Hamas är starka även där.

… OCH STÖRSTA HINDREN FÖR FRED

Gaza

Inte längre formellt ockuperat. Israel behåller dock kontrollen över luftrum, territorialvatten, gränsövergångar och handel. Är tänkt att vara en del av Palestina, men har ingen förbindelse med Västbanken.

Golanhöjderna

Tillhör Syrien men ockuperas av Israel. Vapenstillestånd råder sedan 1973.

Västbanken

Tänkt att bli det huvudsakliga Palestina. ‧Israel har genom åren etablerat hundratals bosättningar på Västbanken. En del är i dag stora städer. Palestinierna kräver att de ska bort, men Israel vägrar.

Jerusalem

Båda sidor vill ha den heliga staden som sin huvudstad. Palestinierna är beredda att dela, men Israel tvekar.

Återvändare

Palestinierna kräver att alla de flyktingar som fördrevs när Israel grundades, och deras avkommor, ska tillåtas återvända till Israel. Omöjligt för den judiska staten att acceptera.