Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Det blir en vit jul i hela landet

Publicerad 2012-12-12

Har bara hänt tio gånger sedan 1900

Jodå, tomten kan ta släden i år också.

Hela landet ser av allt att ­döma att få en vit jul.

– Det är lite osäkert just över julveckan, men mycket talar för att vi får behålla det högtryck som kommer in över landet i slutet på nästa vecka, säger meteorolog Daniel Fredriksson.

SNÖLEK Sexåriga Selma leker i snön i Mälarhöjden i södra Stockholm. Enligt prognoserna kan hon fortsätta leken även i jul – hela landet ser nämligen ut att få en vit julhelg.

Först en massa snö de närmaste dygnen. Sen kommer kylan tillbaka med temperaturer ner mot 20 minusgrader i Norrland, enligt månadsprognosen från Storm Geo.

Kallare lagom till jul

– Tidigare prognoser har varit ganska entydiga i att det skulle bli rätt kallt resten av året. Men den senaste tyder på att det kan bli lite mildare under julveckan, säger Daniel Fredriksson.

Redan under nästa vecka väntas mildare väder med temperaturer något över det normala. Störst väntas avvikelsen bli i Dalafjällen.

Sen blir det av allt att döma kallare igen, lagom till julen.

– Det troligaste scenariot för jul är att vi får behålla det väder som vi får in i slutet av nästa vecka. Det innebär ett högtryck som ger ett par minusgrader och ganska stor risk för snöbyar, framför allt på östkusten.

Redan nu har hela landet ett rejält snötäcke, drygt en decimeter i de sydligaste delarna av Skåne till en halvmeter i norr.

Ovanligt med snö i hela landet

Men det finns en brasklapp i prognosen:

– I och med att vi får in lite mildare väder under nästa vecka så finns det risk att en del snö försvinner i delar av Götaland, säger Daniel Fredriksson.

Att hela landet är snötäckt på julen är faktiskt mer ovanligt än man kan tro.

Enligt SMHI:s statistik har det bara inträffat tio gånger sedan år 1900. Och nu ser det ut som om det kan ske igen för tredje gången på bara fyra år.

Prognosen sträcker sig fram till och med första veckan i januari och omfattar alltså hela jul- och nyårshelgen. Över nyårshelgen väntas temperaturer under det normala.

Därför är det kallt och snöigt

Polarjetströmmen blåser på drygt en mils höjd runt norra halvklotet och fungerar som en blockering för polarluften. Den drivs av skillnaden mellan värmen i söder och kylan i norr. I ett allt varmare klimat minskar skillnaden och därmed även farten. Strömmen rör sig med allt större vågor, så kallade Rossbyvågor, runt jorden. Just nu går polarjetströmmen i höjd med Danmark och hela Sverige täcks därför av kall arktisk luft. Paradoxalt nog kan alltså varmare klimat ge kallare vintrar i Skandinavien.

Snökanoner

När den kalla polarluften når det relativt varma havet utmed de svenska kusterna bildas moln som börjar snöa. Det blir som en snömaskin: molnen pumpar in över land och sprutar ur sig enorma snömängder på kort tid. Den snökanon som drabbade Gävle i december 1998 medförde drygt 131 centimeters snö på drygt två dygn.

Den nordatlantiska oscillationen

Den nordatlantiska oscillationen, NAO, är enkelt uttryckt tryckskillnaden mellan enorma hög- och lågtryck på Atlanten. NAO fungerar som en vädermotor och styr i hög grad det svenska vintervädret. Med ett negativt NAO-index, som det har varit de senaste veckorna, når de milda lågtrycken inte Sverige. I stället kan kall luft från norr ta sig långt ner över landet.