Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Försökte snusmuta – nu omhäktas Zammit

Publicerad 2012-12-11

Snusgate fortsätter på högsta nivå inom EU.

Den förre kommissionären John Dallis vän Silvio Zammit omhäktades i dag.

I april avslöjade Aftonbladet att ett nytt tobaksdirektiv hotade det svenska snuset, genom att smaktillsatser föreslogs bli förbjudna.

Erbjöds köpa lag för miljoner

I höstas framkom att svenska snustillverkaren Swedish Match anmält till EU-kommissionens organ mot korruption att maltesiske vice borgmästaren Silvio Zammit erbjudit bolaget att betala pengar för att landsmannen och vännen, hälsokommissionären John Dalli skulle ändra direktivet.

Förändringarna skulle enligt erbjudandet innebära att inte bara Sverige får fortsätta snusa – utan även att snusförbudet i EU skulle slopas. Aftonbladet kunde avslöja att summan som Swedish Match erbjöds betala var 513 miljoner kronor.

Både Dalli och Zammit nekade till anklagelserna. Dalli hävdar också att det var Swedish Match som försökt att muta honom, och inte tvärtom. Men John Dalli fick sparken efter skandalen. Och Zammit är nu ställd inför rätta, anklagad för mutbrott.

Kontaktade vittne

I dag uppger lokaltidningen Times of Malta att Zammit omhäktas.

Åtalet leds av polischef John Rizzo, biträdande kommissionär Michael Cassar och inspektör Angelo Gafa samt flera juridiska experter.

Gafa invände mot att sätta en borgensumma, eftersom ett vittne i fallet, Gayle Kimberly, har kontaktats om vad hon borde säga i sitt vittnesmål under rättegången.

Det hörsammades i dag av domaren, och Zammit kommer att sitta frihetsberövad till dess att nyckelvittnena i rättegången hörts.

Zammit nekar fortfarande till brott.

SÅ MÅNGA + FÅR APPARNA

SlutaSnusa

Pris: 7 kr

Funktion: Sluta snusa/‧minska ‧konsumtionen

Omdöme – Daniel: Appen är ful och tråkig, men gör ett okej jobb. Jag trappar ner mot ett slutdatum och får ‧veta hur många prillor jag får ta per dag och hur långt det är till nästa snus.

En gång i veckan har jag en festdag och får snusa ohämmat fram till midnatt. Men jag tror att man ska strunta i den frikostigheten om man har tänkt sig att sluta helt. Ett stort ‧minus är att man blir övergiven av appen när man förväntas ha slutat. Ingen efterpepp här inte.

Betyg: +++

Snusbruk

Pris: 7 kr

Funktion: Sluta snusa/minska konsumtionen

Omdöme – Daniel: Snusbruk är roligare än SlutaSnusa. Färgglad bakgrund, lite snyggare graf över snusandet och när jag markerar att jag tar en snus får jag peta på locket till en snusdosa. Det gör faktiskt skillnad. Ett minus är att appen inte talar om hur långt det är till nästa snus. Ett plus är att jag kan dela mina resultat på Facebook.

Betyg: +++

Lungs check

Pris: 7 kr

Funktion: Sluta röka/avskräckning

Omdöme – Daniel: Om du tycker om att göra av med pengar i onödan och har extremt smala fingrar kan det här vara en app för dig. Appen går ut på att ta fram bilder på rökskadade lungor, och flikarna du ska klicka på är otroligt små. Men snarare tröströker man nog i desperation över hur ens lungor kommer att se ut i framtiden.

Betyg: +

Acupressure: Heal Yourself

Pris: 15kr (Android 13, 29 kr)

Funktion: Avvärja röksuget

Omdöme – Lisa: När röksuget pockar på uppmärksamhet ska du ta tio djupa andetag och använda ett av fem olika akupressurknep.Genom att trycka på bestämda punkter ska man uppnå smärtlindring. Visst känner jag en effekt, men jag låter det vara osagt vad det beror på. Den här appen har någonting och det finns flera användningsområden att utforska för den nyfikne. Bland annat för dig som kissar i sängen, lider av sura uppstötningar eller har svår mensvärk.

Betyg: ++++

Sluta röka på 60 dagar

Pris: 15 kr

Funktion: Sluta röka

Omdöme – Lisa: Om du inte vill sluta röka riktigt än. Då är det här appen för dig. Det positiva är enkelheten och att du faktiskt får upp ögonen för hur mycket cigg du röker. Men om du vill sluta röka så behöver du inte 60 dagar. Då blir det här bara en anledning att röka i två månader till. Om du glömmer bort att markera att du rökt så får du en varning. Man har tre varningar, men tyvärr kan jag inte berätta vad som händer då. Vågade inte, tänk om jag då fått en utskällning för att jag inte rökt dagens kvot?

Betyg: ++

Stop Smoking!

Pris: Gratis (finns liknande för Android gratis).

Funktion: Sluta röka/hålla sig rökfri

Omdöme – Lisa: Allt inleds med en svartvit hypnossnurra. Jag blundar och låter en kvinnoröst leda mig genom en avslappningsövning på cirka 40 minuter.

Det här är bra, jag tror att jag såg hur fin jag kan vara, om jag bara inte bolmade. Att kvinnorösten betonade att rökning är ”fiiilthy” och ”dirrrty” på ett irriterande sätt är nog något jag kan lära mig att bortse från.

Betyg: ++++

Kwit – sluta röka

Pris: 15kr (Android 7kr)

Funktion: Hålla sig rökfri

Omdöme – Daniel: Jag gillar den här! Här snurrar ett 60-tal räkneverk som visar hur långt det är kvar till olika framsteg. Jag meddelas när jag har uppnått något inom kategorierna hälsa, välbefinnande, tid, pengar och cigaretter. ”Pling, du har sparat 20 kronor.” ”Pling, ditt smaksinne har blivit bättre.” Så där fortsätter det i ett par år om man inte tröttnar. Dag 650: ”Pling, risken för hjärtattack är som hos någon som aldrig rökt.” Otroligt motiverande! Appen är på engelska.

Betyg: ++++

Rökfri

Pris: Gratis.

Funktion: Sluta röka/fortsätta vara rökfri/sluta röka igen

Omdöme – Lisa: En sluta röka-app som står ut! Om du vill trappa ner, vill sluta direkt, får återfall, motiveras av pengar eller sätter hälsan i första rummet. Mest uppskattar jag dagboksfunktionen. När jag tar en cigarett ska jag markera min känsla och välja nödvändighetsgrad. Det gav mig en ny uppfattning om hur jag röker och min karaktärslöshet och när jag står emot. Apparna kan bekräfta mina framsteg. Och det behöver vi väl alla – bli bekräftade att vi är bra.

Betyg: +++++

Stop Smoking in Five Days

Pris: 75 kr

Funktion: Sluta röka

Omdöme – Daniel: En provocerande dyr skit-app. Visst, den innehåller en del information om rökning (på engelska), men metoden är ingen metod, utan en orgie i för många saker att distrahera sig med.

Duscha varmt, dricka te, andas djupt, äta frukt, lägga sig tidigt, inte äta kött.

Appen tipsar om att jag kan doppa mina cigaretter i mjölk för att de ska smaka så illa att jag inte vill ha dem … Blott en dåre kan ta den här appen på allvar.

Betyg: +

Motivator

Pris: Gratis (men appens förtjänster kostar 7 kr)

Funktion: Sluta röka

Omdöme – Lisa: Väldesignad app som utgår från att du har ‧ansvaret. Genom att varje dag fylla i hur många cigg du har rökt kan du i kalendern följa din utveckling och ‧avtrappning. Du får stjärnor och belönas med peppande ord och påminns om det som motiverar just dig. Du kan själv (om du betalar för möjligheten) välja att ta en bild av det som motiverar dig eller ‧göra en video.

Betyg: +++