Mutsumman: 513 miljoner
Publicerad 2012-10-19
513 miljoner kronor.
Det var summan snustillverkaren Swedish Match erbjöds betala i muta för att få EU att slopa snusförbudet.
– Jag kan bekräfta att det är de nivåerna vi pratar om, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match.
En källa med god insyn i härvan kring avgångne hälsokommisionären John Dalli har för Aftonbladet avslöjat summan som Dallis vän Silvio Zammit erbjöd Swedish Match att betala för att få ett mer snusvänligt tobaksdirektiv:
60 miljoner euro, motsvarande 513 miljoner kronor.
Förskott "på bordet"
Pengarna skulle betalas i två etapper: 10 miljoner euro direkt "på bordet" och 50 miljoner euro efter det att lagen ändrats så att det exportförbud som nu rådet mot snus tagits bort.
– Jag kan bekräfta att det är de nivåerna vi pratar om, men summan har inte spelat någon roll i vårt agerande, säger Patrik Hildingsson och fortsätter:
– Det viktigaste för oss är att man måste vara väldigt tydlig när man misstänker att lagstiftning är till salu. Där finns det en tydlig gräns: absolut nolltolerans.
Han spekulerar i kulturskillnader.
– Jag vet inte hur utbrett det här är. Kan det vara så att vi i Norden är mindre mottagliga för den här typen av arbetssätt? Det här är bara olustigt, rakt igenom.
Avgick plötsligt
I tisdags avgick EU:s hälsokommissionär John Dalli plötsligt.
Anledningen var att EU:s antikorruptionsorgan Olaf, efter att ha fått material av Swedish Match, konstaterat att maltesiske vice borgmästaren Silvio Zammit på ett möte erbjudit Swedish Match att "lösa snusfrågan" mot en summa pengar.
Zammit hade goda relationer till landsmannen John Dalli.
I sin rapport, som är konfidentiell sedan den lämnats till maltesiska myndigheter som nu väntas starta brottsutredning, drog Olaf även slutsatsen att Dalli varit medveten om Zammits erbjudande till Swedish Match.
Dalli avgick enligt honom själv på uppmaning av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barosso.
Frågetecken kring inbrott
Dagen därpå gick svenska tankesmedjan Tobaksfakta ut med ett pressmeddelande där man försvarade Dalli och uppgav att "mutbeskyllningarna hotar folkhälsan". Med i pressmeddelandet fanns Smokefree partnership, en lobbyorganisation finansierad av läkemedelsindustrin.
Efter att Aftonbladet skrivit om detta drabbades Smokefree partnership och en två andra organisationer som finansieras av läkemedelsbolag: Europeiska folkhälsoalliansen, EPHA, och Europeiska andningssällskapet, ERS, plötsligt ett avancerat mystiskt inbrott, där all elektronisk och fysisk dokumentation som rörde tobaksdirektivet försvann.
ERS antyder att en konspiration mot dem ligger bakom.
– Det ankommer mig inte ens att kommentera, säger Patrik Hildingsson.
Pauli Kristiansson på Livsmedelsarbetareförbundet funderar över inbrottet:
– Kan det vara så att man försöker lägga strålkastaren på något annat än mutorna?
I sammanhanget, som framstår som allt mer korrupt, ställer han sig inte heller främmande till att organisationerna kan ha kopplingar i snushärvan som man själva velat dölja.
– Det hela låter väldigt konstigt. Det är värre än James Bond.
Bara i England är nikotinläkemedelsmarknaden värd knappt 1,3 miljarder kronor per år.
Starka reaktioner
Aftonbladet kunde i april avslöja att svenskt snus varit hotat av förslag till det nya tobaksdirektivet inom EU, om att förbjuda karaktärssmaker i tobaksprodukter.
Frågan har väckt starka reaktioner hos allmänheten och bland svenska politiker.
– Jag och många andra svenskar i EU-parlamentet kommer att slåss för att det här inte ska få någon effekt för svenska snusare, sa EU-parlamentarikern Marita Ulvskog till Aftonbladet.
Branschorganisationen Svensk handel kämpar mot snusexportförbudet, som om det slopades skulle ge 3 miljarder kronor årligen i ökade exportintäkter, enligt en rapport från Handelns utredningsinstitut.