Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

SSU lyfter kontroversiell fråga i en ny kampanj

Publicerad 2013-06-30

VISBY. Interna bråk om vinster i välfärden har länge rasat inom Socialdemokraterna – men i våras nådde man till slut en kompromiss.

Men nu lyfter SSU återigen den kontroversiella frågan i en ny kampanj.

– Vi vill fortsätta att lägga fokus på en fråga vi tycker är viktig, säger SSU:s ordförande Gabriel Wikström.

Efter att Stefan Löfven tillträdde som S-ledare i januari 2012 visade det sig snabbt att en intern fråga skulle bli svår att lösa. Hela vägen fram till partiets kongress i våras så var debatten om vinstuttag i den skattefinansierade välfärden intensiv. Till slut lyckas partiets olika falanger komma överens om ett förslag där vinsterna inte ska förbjudas, men väl begränsas.

Men trots detta så är frågan långt i från död. Aftonbladet kan i dag avslöja att SSU nu lanserar en ny kampanj, som fokuserar just på välfärdsvinsterna och att skattepengar försvinner till skatteparadis utomlands. På sajten Caymankollen kan besökarna få reda på hur mycket av deras pengar som skickats ut i världen.

– Vi tycker att det är viktigt att fortsätta att granska framför allt Moderaternas välfärdspolitik. Sedan 2006 har ett antal hundratals miljoner kronor försvunnit till skatteparadis i stället för att gå till välfärden. Det handlar om att göra människor medvetna om att det här är pengar som man själv har betalat i skatt som sedan gått vidare till skatteparadis. Det här är ingenting abstrakt, utan det är våra pengar som borde gått till vård, skola och omsorg, säger SSU:s Gabriel Wikström.

Trots att frågan är känslig i partiet så menar han att det är fullt rimligt att lyfta frågan återigen.

– Bara för att S satt ned foten och sagt att vi nu måste reglera och begränsa möjligheterna att plocka ut oskäliga vinster, så betyder inte det att frågan är löst. Vi tycker det var bra, men vi har en borgerlig regering som uppenbarligen inte vill göra något åt problemet. Vi vill visa att problemet inte är löst, människor måste vara medvetna om vart pengar går för att nästa år kunna göra ett upplyst val 2014.

I budgeten i höstas signalerade regeringen att man ville täppa till de möjligheter som funnits att via avanceras skatteplanering med hjälp av ränteutgifter skicka vinster hamnar till skatteparadis - de så kallade räntesnurrorna. Socialminister Göran Hägglund (KD) har också tillsatt ett arbete med att ta fram en etisk plattform för privata företag i välfärdsbranscherna.

– Men jag tycker inte de gör tillräckligt, de försöker släcka bränder i efterhand i stället för att förebygga och våga gå in i diskussionen om hur välfärden borde organiseras och utföras. Där kan man väl se att de gör det under galgen. De tror ju på en vinstdriven välfärd och har inga problem med att stora pengar flyttas ut. De har mycket kvar att bevisa, säger Wikström.

Följ ämnen i artikeln