Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

41-åring körde rattfull – skyller på att han sov

Publicerad 2012-11-04

Ska tidigare ha åkt slalom i sömnen

41-åringen vinglade fram med sin lastbil genom Göteborg med 2,5 promille alkohol i blodet.

Nu vill han bli friad eftersom han hävdar att han körde i sömnen.

– Han har haft sömnproblem tidigare, säger advokat Annika Stanislaus.

En polispatrull fick syn på 41-åringen när han vinglade fram i sin lastbil över Härlandavägen i Göteborg natten till den 11 mars i år. När de fick stopp på ekipaget var mannen allt för berusad för att kunna höras och han omhändertogs i väntan på tillnyktring. Provtagningen visade att han hade 2,54 promille alkohol i blodet, långt över gränsvärdet för grovt rattfylleri.

Nu hävdar 41-åringen att han i själva verket körde i sömnen och därför inte kan fällas för att ha kört bil onykter. Bland annat har han berättat för polisen att han tidigare har åkt slalom i sömnen.

– Han har haft problem med sin sömn. Han har gått i sömnen tidigare men han har aldrig suttit i en sådan här situation, säger mannens försvarare Annika Stanislaus.

Hänvisar till läkarintyg

I det första förhöret, morgonen efter att 41-åringen greps, säger han att han bara druckit fyra glas vin och en öl men att han inte har några minnen efter klockan 17.15 på eftermiddagen. Han berättar också att han har problem med att han går i sömnen.

I morgon startar förhandlingarna i Göteborgs tingsrätt och för att bevisa sin oskuld så har 41-åringen bifogat ett läkarintyg till tingsrätten där det framgår att han tagit sin sömnmedicin den aktuella dagen och att han trots det kyliga vädret var klädd i shorts och flipp flopp-sandaler när han greps.

En dom i Högsta domstolen från i våras där en berusad man som huggit sin fru med samurajsvärd fick straffet sänkt eftersom det inte var klarlagt att han visste vad han gjorde kan underlätta 41-åringen att bli friad. Och förra veckan friades en 28-årig man i Hovrätten för övre Norrland från våldtäktsanklagelser eftersom han menar att övergreppet skedde i sömnen.

– Den här typen av invändningar kan få lite mer genomslag efter det domslutet, säger Stefan Reimer chefsrådman Helsingborgs tingsrätt och expert på uppsåt i brottmål.

Liten chans till frikännande

I svensk domstol är det åklagaren som måste bevisa att den som har begått ett brott har haft ett uppsåt.

– Om man har 2,5 promille så har man hällt i sig rätt så mycket alkohol. Det som då som krävs är något form av läkarintyg som visar att man har sådana här sömnproblem samt att man är helt frånvarande när man grips. Då kan det bli svårare fälla, säger Reimer.

Samtidigt tror han att 41-åringens chanser till frikännande är små.

– Det finns några fall där man har friat personer som gått i sömnen. Men det har varit väldigt speciella fall.

Under tiden utredningen pågått har 41-åringen rapporterats för ytterligare ett trafikbrott. Han är sedan i oktober i år misstänkt för vårdslöshet i trafik.