Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Så vill våra politiker lösa problemen

Publicerad 2013-05-28

– På längre sikt

På fredag ska kravallerna i Husby och andra förorter debatteras i Riksdagen. 

Nästan alla partier är överens om att det krävs mer satsningar - men lösningarna skiljer sig åt mellan blocken.  

– Alla samhällen har problem med unga arga män med för mycket fritid och för lite upplevd framtid, säger Johan Pehrson, gruppledare (FP).

Söndagen den 20 maj var startpunkten för kravallerna i Stockholmsförorten Husby. Bilar och byggnader sattes i brand och polis och räddningstjänst utsattes för stenkastning. Turbulensen spred sig snabbt till flera andra områden runt om i landet. Även om det värsta kaoset nu tycks ha lagt sig är frågan fortfarande brännhet på politisk nivå. 

Kravallerna diskuteras i riksdagen

På fredag ska kravallerna diskuteras i riksdagen efter en begäran av Sverigedemokraterna. Aftonbladet har frågat alla partierna om vad de vill göra för att förbättra situationen på längre sikt. 

Både regeringen och den rödgröna oppositionen är överens om att det är satsningar på skola, jobb och bostäder som behövs. Men det finns fortfarande skillnader om vad man tycker ska göras. 

Utbildning och jobb

S gruppledare Mikael Damberg menar att det viktigaste på kort sikt handlar om att skapa lugn och ordning för de boende områdena. 

– Men långsiktigt spelar det ingen roll om du bor i Huddinge, Vetlanda eller Husby, unga människor måste arbeta eller studera. Det är den långsiktiga lösningen, att man ger unga människor hopp och framtidstro, säger han. 

Även Moderaterna nämner jobb och utbildning som lösningar, men också satsningar på närpolisen som gjorts.  

– De lokala poliserna som är där jämt kan se om någon riskerar att fastna i kriminalitet och kan kanske då kan förhindra att de gör det, säger gruppledaren Anna Kinberg Batra. 

Upprustning av miljonprogrammen

Miljöpartiet menar att det mest centrala är upprustningar av miljonprogrammen. 

– Om inte det görs, via statliga pengar till kommunerna, kommer allt annat vi vill göra att bli oändligt mycket svårare, säger gruppledaren Mehmet Kaplan. 

FP lyfter socialtjänstens roll

Folkpartiet lyfter också frågan om socialtjänstens roll i problemområden. 

– I dag är det för svårt för dem att gripa in när unga som riskerar att hamna snett är under 15 år. Föräldrarnas rätt att säga nej till åtgärder ska inte vara så stark som i dag, säger Johan Persson.

Partiernas långsiktiga lösningar på problemen:

Anna Kinberg Batra (M)

• Satsningar på lokala poliser som kan se om unga riskerar att fastna i kriminalitet och då göra något för att förhindra det.

• Mer resurser till skolor i socialt utsatta områden och ökad lärartäthet.

• Det ska bli lättare att gå från försörjningsstöd till arbete och nystartszoner bör införas, för att underlätta nyföretagandet i områden med högt utanförskap.

Johan Pehrson (FP)

• Stora insatser görs för att rusta upp miljonprogrammen. Stockholms kommun planerar att flytta ut kommunala förvaltningar och bolag till olika delar av ytterstaden. Satsningar på lokala poliskontor.

• Sommarjobb för unga, läxhjälp, sommarskola och lördagsgymnasium för de som inte når kunskaps­kraven.

• Regeringen har genomfört en satsning på sociala insatsgrupper för att fånga upp ungdomar som riskerar att fastna i en kriminell livsstil.

Anders W Jonsson (C)

• Närpolisen är viktig, det kan inte vara så att polisen bara syns när det hänt något tråkigt.

• Flytta ut statliga myndigheter från city till förorterna, det skapar ett helt annat liv. Skynda på jobbet med nystartszoner. Skolor i utsatta områden ska ha större resurser.

• Inför en jobbpeng av australisk modell. En arbetssökande ska själv kunna välja sin arbetsförmedlare.

Emma Henriksson (KD)

• Ansvarskontrakt mellan skolan, barn och föräldrar och ökat föräldrastöd. Det är ett politiskt ansvar att arbeta mot diskriminering och för en fungerande arbetsmarknad, men varje människa har alltid ett eget ansvar.

• Elever som behöver extra stöd måste få det tidigt av lärare med rätt kompetens för att nå målen i skolan. Dessutom behövs fler speciallärare och fler lärarledda lektioner i svenska eftersom det är en förutsättning för andra skol­ämnen.

• Stärk det civila samhället. Det är lika viktigt som fler synliga poliser i områden med hög brottslighet. Fler ska dömas till ungdomstjänst.

Mehmet Kaplan (MP)

• Statliga pengar ska kompensera kommunerna för en upprustning av miljonprogrammen, utan att de boende drabbas av höga hyreshöjningar. Rot-avdraget bör även gälla hyresrätter.

• Vid upprustningar ska unga i området vara med. Sociala upphandlingar ska göras att de som använder flest arbetslösa unga har god chans att vinna.

• Lärare ska inte göra det jobb som förut gjordes av andra. Ge statliga pengar för att anställa kuratorer och elev­assistenter, först i områden med lägst skolresultat.

Mikael Damberg (S)

• Stopp för ungdomsarbetslöshet genom en garanti där unga ska få jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar. Alla unga ska få möjlighet till sommarjobb.

• Resurser ska riktas till skolor som har tuffast förutsättningar. Klasserna måste bli mindre och det måste investeras i lärarna, det gäller överallt men är viktig­ast i fattigare bostadsområden.

• Det behövs en bostadspolitik som gör det möjligt för unga att flytta hemifrån och bo. Men det behövs också statliga garantier för att klara upprustningen av miljonprogrammen.

Hans Linde (V)

• Minska klyftorna genom att satsa på trygga arbets­tillfällen och utbyggnad av välfärden. Det behövs satsningar på skolan, det fria skolvalet har skapat en ojämlik skola.

• Bygg billiga hyresrätter över hela Sverige och rusta upp miljonprogrammen.

• Diskrimineringen och rasismen måste bekämpas, den utestänger alldeles för många från arbets- och bostadsmarknaden.

Björn Söder (SD)

• Minska invandringen med 90 procent.

• Polisen måste få de befogenheter och resurser som de behöver och full uppbackning från politikerna, som i dag skuldbelägger dem.

• Krav måste ställas på att de som kommer hit lär sig svenska och utbildar sig och blir en del av det svenska samhället. Utländska medborgare som begår även enklare brott ska kunna utvisas.